Serier

Mette Frederiksen skitserer skrækscenarie ved for hurtig genåbning: »Flere mennesker, der mister deres arbejde, og potentielt også flere konkurser«

På et pressemøde onsdag aften forklarerede statsminister Mette Frederiksen, hvorfor regeringen har valgt en forsigtig genåbning af Danmark.

Corona rammer verden
Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde om genåbningen af Danmark. Foto: Aleksander Klug

Statsminister Mette Frederiksen har forståelse for frustrationen hos den del af landets erhvervsliv, der ikke er kommet med i regeringens genåbning af Danmark. Men på et pressemøde onsdag aften advarer hun om, at det kan blive dyrt, hvis man åbner for hurtigt.

»Hvis vi åbner for meget på en gang, så vil smitten i Danmark eksplodere. Så taber vi kontrollen med epidemien, og det kan tvinge os ud i nye nedlukninger. Måske endda nogle, der er endnu større. Med endnu mere manglende trivsel, flere mennesker, der mister deres arbejde, og potentielt også flere konkurser,« siger statsministeren.

Hun påpeger samtidig, at det vil betyde rigtig meget at åbne op for store dele af detailhandlen.

»Med det vi gør nu, kan nogle af de butikker, der har størst betydning for samfundsøkonomien, få gang i forretningerne igen. Det skønnes at ca. 37.000 danskere kan vende tilbage på arbejde, og det forventes at bidrage med mere end 2 mia. kr. om måneden til BNP,« siger Mette Frederiksen.

Konkret betyder genåbningsplanen, at udvalgsvarebutikker - undtaget storcentre - på under 5.000 kvadratmeter kan genåbne med midlertidige skærpede pladskrav. Samtidig kan udvalgsvarebutikker på mere end 5.000 kvadratmeter åbne for et begrænset antal kunder med forudgående tidsbestilling.

Aftalen om genåbningen er indgået mellem regeringen og dens støttepartier. Til gengæld møder den hård kritik fra blå blok, der mener, at Mette Frederiksen er alt for forsigtig. Bl.a. har Venstres formand Jakob Elleman-Jensen argumenteret for, at der er for store omkostninger ved holde store dele af samfundet lukket.

I erhvervslivet har planen også mødt kritik fra mange af de virksomheder, som ikke er omfattet af genåbningsplanen. Det gælder bl.a. storcentre, restaurationsbranchen og liberale erhverv som frisører, tatovører, skønhedsklinikker og massører.

På pressemødet onsdag aften understregede statsministeren, at tempoet i genåbninger er baseret på anbefalinger fra en ekspertgruppe.

Hun erkendte samtidig, at det kan virke ulogisk, at nogle butikker kan åbne, mens f.eks. fodboldstadions og restauranter fortsat må holde dørene lukkede.

»Hvad enten vi taler om fodboldstadions, restauranter eller efterskoler, så har vi meget stor tiltro til, at den enkelte restaurant eller skole kan tage rigtig mange forholdsregler. Og vi kan godt mærke, at tørsten efter at lukke op er kæmpestor. Vi er ikke så nervøse for det enkelte stadion eller den enkelte restaurant, men hvis vi åbner for meget op på en gang, vil samfundsaktiviteten generere for meget smitte til, at vi kan blive ved med at have epidemikontrol, og så risikerer vi, at det løber løbsk,« siger statsminister Mette Frederiksen.

For den del af erhvervslivet, der fortsat skal være lukket ned på grund af Covid-19, kom der dog en god nyhed onsdag. Et bredt politisk flertal har nemlig forlænger de generelle hjælpepakker, og det vækker stor glæde i erhvervsorganisationen DI.

»Vi har i DI længe ønsket, at de generelle ordninger skulle forlænges, så længe store dele af erhvervslivet er ramt af restriktioner. Vi hilser de nye lempelser i restriktioner velkommen, men det er også helt afgørende, at det fortsat er muligt at opnå kompensation, hvis man har omsætningsnedgang på minimum 30 pct.,« siger Emil Fannikke Kiær, der er politisk direktør i DI.

Læs også