Serier

»Tredje bølge er her nu« Region Stockholms smittetilfælde er hastigt stigende

På et pressemøde onsdag konstaterede Region Stockholm, at tredje bølge af coronavirus har ramt den svenske hovedstad.

Corona rammer verden
Coronatest i Stockholms lufthavn Arlanda. Foto: Claudio Bresciani/TT/AFP

Fra uge 5 til uge 8 er antallet af registrerede coronatilfælde i Region Stockholm i Sverige steget fra 3.223 til 6.336.

Stigningen er sket efter flere uger, hvor den svenske hovedstadsregion ellers lå med et stabilt antal tilfælde, og antallet af covid-patienter med behov for intensiv pleje på et hospital ligeledes er faldet stille og roligt.

Det frygter regionen nu vil ændre sig hurtigt, og derfor indskærper man igen over for indbyggerne, at de bør følge restriktionerne, blive hjemme så vidt muligt, bære mundbind og holde afstand, arbejde hjemmefra hvor det kan lade sig gøre, samt holde god håndhygiejne.

»Ud fra min egen erfaring, samt hvad venner og bekendte fortæller, er der problemer med at overholde restriktionerne. Men det går ikke. Vi bliver nødt til at høre efter,« sagde Johan Bratt, der er regionens øverste ansvarlige på sundhedsområdet, på et pressemøde onsdag, hvor han samtidig indskærpede, at dem, som bryder restriktionerne sætter »både sig selv og alle andre mennesker« i fare.

Det er ikke mindst frygten for et endnu mere presset sygehusvæsen, som har fået regionen til at reagere.

»Når vi ser på antallet af registrerede tilfælde, ser vi nu for tredje uge i træk en stigning på omkring 25 pct. Det betyder, at vi må ruste os til et kommende øget antal indlæggelser. Dermed kan vi konstatere, at vi har en tredje bølge af smitte, og den er her nu,« sagde Johan Bratt.

Med til billedet hører også, at stigningen kommer fra et relativt højt niveau med omkring 250 indlagte coronapatienter i regionen, som sygehusvæsenet skal tage sig af sideløbende med alle øvrige indlagte.

»Det er en stor ekstra byrde for vores medarbejdere,« lød det på pressemødet.

Det er ikke mere end en uge siden, at Sveriges statsminister Stefan Löfven på et pressemøde advarede om risikoen for en national tredje bølge. I den forbindelse indførte myndighederne flere restriktioner som tidligere lukning af caféer og restauranter samt begrænsninger på, hvor mange der må være til stede i butikkerne samtidig.

Onsdag eftermiddag trådte han på et pressemøde frem og meddelte, at udviklingen i de kommende uger afhænger af, hvordan svenskerne »opfører sig«.

»Smitten stiger og fra et højt niveau. Men det er ikke givet, at der kommer en tredje bølge,« lød det fra Löfven.

En undersøgelse af 500 personer i 25-årsalderen i Stockholm viste i sidste uge, at 29 pct. har antistoffer mod virussen. Omkring 10 pct. af dem, der havde antistoffer, havde ikke haft nogen symptomer.

Erik Melén, der er projektleder på studiet, sagde i den forbindelse til nyhedsbureauet TT, at det »er vigtigt, at vi gør alt, hvad vi kan, for at mindske smittespredningen, indtil vaccinerne er her«.

Netop udrulningerne af vaccinerne er, lige som i Danmark, et stort emne i Sverige lige nu. Senest har den danske statsminister Mette Frederiksens kommende tur til Israel givet anledning til en debat om, hvorvidt Sverige bør følge efter og forsøge at få flere leverancer til landet uden om EU.

Det har Stefan Löfven dog afvist.

»Der findes ikke noget lager, man kan hente vacciner på. Man må tænke på, at Sverige har 10 mio. indbyggere, og mange andre lande står foran i køen. Der kommer ikke bare nogen og sælger vacciner til os, sådan fungerer det ikke,« sagde statsministeren på et pressemøde onsdag eftermiddag, hvor han slog fast, at det i hans optik er hurtigst for Sverige at få fat i vacciner gennem EU-samarbejdet.

Læs også