Politik

QAnon-teori om "den sande indsættelsesdag" får USA's kongres til at øge sikkerheden

»Vi har fået efterretninger, der peger i retning af, at en navngiven milits har planer om at trænge ind i Capitol,« lyder det fra US Capitol Police.

Den 6. januar i år stormede en større gruppe personer kongresbygningen i Washington D. C. Politiet har efterretninger om, at en gruppe har planer om at gøre noget lignende igen den 4. marts. De nærmere detaljer om efterretningerne har politiet ikke delt. Foto: Washington Post/Michael Robinson Chavez

En konspirationsteori, som bl.a. florerer omkring konspirationsteorien QAnon, kredser om datoen den 4. marts. Derfor har den amerikanske kongres’ politi valgt at øge sikkerheden.

Det oplyser US Capitol Police onsdag i en meddelelse.

»Vi har fået efterretninger om, at en navngiven milits har planer om at trænge ind i Capitol torsdag den 4. marts. Vi har allerede øget sikkerheden, bl.a. ved hjælp af fysiske afspærringer og øget mandskab for at beskytte Kongressen, offentligheden og vores betjente,« lyder det i pressemeddelelsen.

»Vi tager disse efterretninger alvorligt,« skriver politiet, som samtidig anfører, at man ikke vil komme med flere detaljer om sagen.

Politichefen i Repræsentanternes Hus, Timothy Blodgett, skrev mandag i et brev til Kongressens medlemmer, at politikerne skulle forberede sig på strengere sikkerhedsprocedurer den 4. marts. Han oplyste dog dengang, at der ikke var tegn på en koordineret plan om at angribe.

»For nuværende har vi ingen indikation på, at grupper vil rejse til Washington D.C. for at protestere eller udøve vold,« skrev han i brevet, der siden er blevet delt på de sociale medier af flere kongresmedlemmer, inden vurderingen altså blev ændret.

Teorien om den 4. marts er, at det skulle være ”den sande indsættelsesdag”, hvor Donald Trump angiveligt officielt skal (gen)indsættes på posten som USA’s præsident. Et job, Joe Biden som valgets vinder overtog formelt den 20. januar, da den virkelige indsættelse fandt sted.

Den 4. marts var frem til 1933 datoen, hvor amerikanske præsidenter blev indsat.

I brevet til kongresmedlemmerne oplyser Kongressens politi dog, at teorien »har mistet opbakning blandt de forskellige grupperinger på det seneste«.

Magasinet Forbes rapporterede i februar, at priserne for et hotelværelse på Trump International Hotel i Washington D. C. var blevet skruet op mod 180 pct. i vejret på netop denne dato, sammenlignet med hvad værelsespriserne ellers ligger på. Hos andre hoteller i byen var der ikke lignende prisstigninger at spore.

Lignende tendenser blev beskrevet i medierne omkring den 5. og 6. januar i år, da Donald Trump holdt tale for sine støtter i Washington, hvorefter et større antal Trump-tilhængere marcherede mod kongresbygningen og stormede den.

Fem mennesker blev dræbt under optøjerne dengang, og stormløbet dannede senere rammen om den netop afsluttede rigsretssag mod Donald Trump, som blev anklaget - og frikendt - for at have opildnet til optøjerne.

Over 250 personer blev anholdt efter den 6. januar, blandt dem er flere, som bekender sig til QAnons konspirationsteorier.

Få mere udlandsnyt i ørene med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

BRANCHENYT
Læs også