Politik

Forsinkelse rammer vaccineplan – ny dato for hvornår alle danskere er vaccineret

Folketinget er blevet informeret om, at alle danskere nu først forventes at være færdigvaccineret ca. 18. juli mod tidligere 27. juni.

Arkivfoto: AHMAD GHARABLI/AFP

Det officielle vaccinationskalender må nu laves om og skubbes tre uger.

Nu lyder forventningen, at alle danskere først vil være færdigvaccineret ca. 18. juli 2021 i stedet 27. juni.

Det fremgår af en mail fra Sundhedsministeriet til Folketingets sundhedsordførere, som er sendt fredag. Jyllands-Posten er bekendt med indholdet af mailen.

Ændringen skyldes forsinkelser i de forventede leverancer af vacciner til Danmark, fremgår det.

Og det vækker skuffelse hos Dansk Folkeparti:

»Det er trist, at tingene bliver skubbet og skubbet. Hvem skal efterhånden tro på, at vi rent faktisk bliver færdige 18. juli?,« siger sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF).

De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, ser dog en mulig løsning til at skubbe slutdatoen den rigtige vej igen.

»Det er ganske uheldigt. Vi trænger til at få folk vaccineret, men vi må jo lægge os i selen for at få skaffet nogle andre vacciner,« siger Per Larsen.

Han peger på, at den russiske Sputnik-vaccine har vist gode resultater. Den er ikke godkendt, og Per Larsen siger, at vi kun skal bruge godkendte vacciner.

»Men det kan jo være, at den kan blive det,« siger han.

Det europæiske lægemiddelagentur EMA behandler netop nu en ansøgning om en betinget markedsføringstilladelse for Sputnik.

SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen fortæller, at Sundhedsministeriet i fredagens mail har leveret både gode og dårlige nyheder om kommende leverancer fra de forskellige producenter - men at det samlede billede altså er en markant forsinkelse på tre uger.

SF-ordføreren siger til Jyllands-Posten, at det især er problemer hos endnu ikke godkendte vaccineleverandører, der tæller den forkerte vej.

Som det ser ud lige nu, vil for eksempel hverken Johnson & Johnson eller Curevac kunne levere i det forventede tempo med det samme, hvis de - som planlagt - snart bliver godkendt af EU.

Større leverancer fra Pfizer/Biontech afbøder en smule af det slag, men altså ikke det hele. En anden positiv effekt, som Sundhedsministeriet nu regner med, er, at AstraZeneca-vaccinen nu også i Danmark er godkendt til personer over 65 og med længere tid imellem de to påkrævede doser.

»Jeg er først og fremmest optaget af, om risikogrupperne stadig kan blive færdigvaccineret forholdsvist hurtigt. Det er det vigtigste i første omgang, for det er det, der forhindrer en overbelastning af sundhedsvæsenet,« lyder det fra Kirsten Normann Andersen.

Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender deler befolkningen op i 12 grupper, hvoraf den 12. og sidste er den klart største med ca. tre mio. danskere mellem 16 og 64 år.

Af mailen fra Sundhedsministeriet fremgår det, at alle danskere nu først 20. juni forventes at have modtaget et tilbud om at bestille vaccinetider. Tidligere var forventningen, at alle havde fået indkaldelsen senest 31. maj.

BRANCHENYT
Læs også