Politik

Regeringen vil udpege Kristian Jensen til udenrigspolitisk post

Den tidligere udenrigsminister er udset til at stå i spidsen for Danmarks bestræbelser på at få en plads som medlem af FN's Sikkerhedsråd.

Kristian Jensen var Danmarks udenrigsminister fra juni 2015 til november 2016. Snart vil han vende tilbage til udenrigspolitikken. Foto: Jens Dresling

Regeringen vil inden længe udpege tidligere udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at stå i spidsen for Danmarks bestræbelser på at opnå en plads i FN’s sikkerhedsråd.

Det bekræfter flere centrale kilder over for Jyllands-Posten.

Den tidligere udenrigsminister og næstformand for Venstre skal stå i spidsen for en kampagne, der skal sikre, at Danmark bliver repræsenteret i Sikkerhedsrådet, der består af 15 lande.

Fem lande har permanentet plads i FN’s Sikkerhedsråd, der kan træffe bindende beslutninger på vegne af FN’s medlemslande. De faste medlemmer er Kina, Frankrig, Rusland, Storbritannien og USA.

10 pladser besættes på skift af andre FN-lande. Det er en af disse pladser, som Danmark håber på at besætte i perioden 2025-2026.

Kristian Jensen er ikke vendt tilbage på Jyllands-Postens henvendelse om en kommentar til oplysningerne.

Nyheden om Kristian Jensens udnævnelse kommer kort efter, at regeringen gennem en regelændring har åbnet for, at politikere »i helt særlige tilfælde« kan bringes »aktivt i spil i det danske diplomati«.

Normalt vil stillinger i Udenrigstjenesten altid skulle besættes af kandidater internt eller gennem offentlige stillingsopslag.

Debatten blussede sidst op i 2017, da forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen luftede samme idé om politisk udpegede diplomater. Det skete efter, at Venstres Bertel Haarder forgæves var blevet forsøgt udnævnt som dansk konsul i Flensborg.

Muligheden for politiske udnævnelser til diplomatiet er kontroversiel og er blandt andet blevet kritiseret af de statsansattes fagforeninger og af flere eksperter i diplomati.

Udenrigsminister Jeppe Kofod ønsker hverken at be- eller afkræfte, at Kristian Jensen vil blive udpeget til posten som en særlig diplomatisk repræsentant.

Det er kommet frem fra flere kilder, at Kristian Jensen skal være en ny diplomatisk spydspids for de danske bestræbelser på at få en plads i Sikkerhedsrådet. Er det korrekt?

»Jeg kommer ikke til at kommentere det,« siger han.

Hænger jeres ønske om at få udpeget politiske ambassadører sammen med forsøget på at få en plads i Sikkerhedsrådet?

»Alt det vil jeg gerne komme tilbage til i en anden sammenhæng, hvor vi kan tale om politiske udpegninger, og hvor der kan være særlige tilfælde,« siger han.

Men kunne ansøgningen til Sikkerhedsrådet være et eksempel på en udenrigspolitisk opgave, hvor det kunne være en fordel at have en politisk udpeget ambassadør med i processen?

»Det er et sjovt spørgsmål, men jeg vil ikke kommentere noget om navne eller personer. Vi kommer til at bruge ressourcer og tænke ud af boksen på, hvordan vi kan være maksimalt synlige, så vi kan blive valgt i 2024. Det er regeringen, der står i spidsen, men vi kommer til at bruge vores dygtige diplomati og vores ministre,« siger Jeppe Kofod.

BRANCHENYT
Læs også