Politik

Da Bornholm endelig blev befriet

75 år: Mens resten af Danmark gik amok i glæde over Befrielsen i maj 1945, regnede sovjetiske bomber ned over Bornholm, hvor den tyske kommandant nægtede at overgive sig. Sovjet besatte øen, og først 11 måneder senere var klippeøen fri.

Efter knap et års besættelse af Bornholm meddeler Sovjetunionen midt i marts 1946, at de russiske befrielsesstyrker vil forlade øen inden for to-tre uger. Og endelig den 5. april 1946 forlader den sidste sovjetrussiske soldat Bornholm, og øen er atter på danske hænder. Her ses russiske soldater på Lille Torv i Rønne. Efter knap et års besættelse af Bornholm meddeler Sovjetunionen midt i marts 1946, at de russiske befrielsesstyrker vil forlade øen inden for to-tre uger. Og endelig den 5. april 1946 forlader den sidste sovjetrussiske soldat Bornholm, og øen er atter på danske hænder. Her er en russisk soldat med sin kuffert på vej ned til havnen i Rønne.  Efter knap et års besættelse af Bornholm meddeler Sovjetunionen midt i marts 1946, at de russiske befrielsesstyrker vil forlade øen inden for to-tre uger. Og endelig den 5. april 1946 forlader den sidste sovjetrussiske soldat Bornholm, og øen er atter på danske hænder. Her læser bornholmere om den glædelige nyhed på Bornholms Tidendes vægavis i Rønne. To danske soldater modtages af kvinde med blomster foran ruinen af et bombet hus i Rønne. Foto: Tage Christensen Efter knap et års besættelse af Bornholm meddeler Sovjetunionen midt i marts 1946, at de russiske befrielsesstyrker vil forlade øen inden for to-tre uger. Og endelig den 5. april 1946 forlader den sidste sovjetrussiske soldat Bornholm, og øen er atter på danske hænder. Her betragter de nytilkomne danske soldater et af de store russiske fragtskibe i Rønne Havn. Efter knap et års besættelse af Bornholm meddeler Sovjetunionen midt i marts 1946, at de russiske befrielsesstyrker vil forlade øen inden for to-tre uger. Og endelig den 5. april 1946 forlader den sidste sovjetrussiske soldat Bornholm, og øen er atter på danske hænder. Her ankommer danske soldater til Bornholm med deres habengut. Efter knap et års besættelse af Bornholm meddeler Sovjetunionen midt i marts 1946, at de russiske befrielsesstyrker vil forlade øen inden for to-tre uger. Og endelig den 5. april 1946 forlader den sidste sovjetrussiske soldat Bornholm, og øen er atter på danske hænder. Her en russisk vagtpost ved havnen i Rønne. I baggrunden ses ruinerne af et hus, som endnu ikke er genopbygget efter det russiske bombardement et år tidligere. Da verden stod stille mellem 1939-1945. Danmark var besat af Tyskland under Anden Verdenskrig, og dermed ændrede danskernes tilværelse sig dramatisk. Her et blik over de bomberamte huse i Rønne i 1945.

Den unge, langhårede kvinde, der er iført lang, mørk frakke og sort hat, får på gaden i Rønne på Bornholm øje på to danske soldater, der kommer kørende på deres motorcykel, og hun vinker til dem.

Soldaterne standser foran ruinerne af et udbombet hus, og kvinden trækker hurtigt sine ene hvide vinterluffe af, inden hun med et stort taknemmeligt smil rækker soldaterne en smuk buket blomster...

BRANCHENYT
Læs også