Politik

Udenrigsministeriet ændrer Hvideruslands navn til Belarus

Som støtte til de folk, der kæmper mod præsident Lukasjenko, ændrer Udenrigsministeriet Hvideruslands navn.

Der har været massive protester mod præsident Lukasjenko i Hviderusland, og det er blandt andet som et symbol på støtten til de fredelige protester, at Udenrigsministeriet fremover vil bruge navnet Belarus i det officielle arbejde. Arkivfoto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Udenrigsministeriet har besluttet at ændre Hvideruslands navn til Belarus i det officielle arbejde med landet, meddeler ministeriet.

Det sker som et symbol på opbakningen til de mennesker i landet, der kæmper mod styret under Hvideruslands præsident, Aleksandr Lukasjenko.

- Det er på tide, at vi benytter den betegnelse, som efterspørges fra det belarusiske civilsamfund og befolkning, siger udenrigsminister Jeppe Kofod på Twitter.

Der har været protester mod Aleksandr Lukasjenko, siden han sidste år erklærede sig som vinder af præsidentvalget.

Både EU og andre organisationer mener imidlertid, at valgsejren var et resultat af valgsvindel.

Menneskerettighedsorganisationer har meldt om vold og tortur mod demonstranter, som er blevet fængslet.

Politiet har sat hårdt ind over for demonstranter, der har været på gaden i hundredtusindvis, og de hårdhændede metoder har fået kritik fra blandt andet FN.

- Jeg gør ikke nogen forhåbning om, at det her ændrer på presset på diktatoren Lukasjenko. Det er en anerkendelse og opbakning til befolkningen, der er i en svær situation, siger Jeppe Kofod til DR.

Lande som Tyskland og Sverige har gjort noget tilsvarende med at ændre navnet.

Hviderusland, der har omkring 9,5 millioner indbyggere, ligger øst for Polen og med Rusland, Ukraine, Letland og Litauen som øvrige nabolande.

Da Sovjetunionen blev opløst i 1991, ændrede Hviderusland navn til Belarus.

- Hviderusland er betegnelsen for en republik i Sovjetunionen, siger Lizaveta Dubinka-Hushcha, formand for foreningen Beladania, til Berlingske.

- Da landet blev selvstændigt, var det den første beslutning i parlamentet, at landet skal kaldes Belarus, siger hun.

Hun fortæller, at navnet Hviderusland har føltes endnu mere smertefuldt i den seneste tid, hvor der har været protester mod styret.

- Det handler om mere end bare et navn – om selve det belarusiske folks identitet.

- ”Rus” er ikke det samme som ”Rusland”, men har dybe historiske rødder tilbage til et landområde, der eksisterede længe før, der var noget, der hed Rusland, siger Lizaveta Dubinka-Hushcha til Berlingske.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

BRANCHENYT
Læs også