Serier

Overblik: Flere lande begrænser brugen af AstraZeneca-vaccine

Det Europæiske Lægemiddelagentur ser en mulig sammenhæng mellem AstraZeneca-vaccinen og sjældne blodpropper.

Corona rammer verden

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) meddelte onsdag eftermiddag, at det ser en mulig sammenhæng mellem covid-19-vaccinen fra AstraZeneca og en sjælden type af blodpropper, der er set ved få vaccinerede.

Blodpropperne er usædvanlige, fordi patienterne har fået flere blodpropper ad gangen i kombination med et lavt antal blodplader. Nogle af dem har fået blødninger.

Lægemiddelstyrelsen oplyser, at dette sygdomsbillede er set ved to patienter i Danmark, hvoraf én er død. Et andet dødsfald er ved at blive undersøgt for at se, om det også gør sig gældende der.

Mens Sundhedsstyrelsen i Danmark endnu ikke har oplyst, hvad det kommer til at betyde for brugen af vaccinen i Danmark, har flere lande allerede reageret onsdag.

Dem kan du blive klogere på her:

  • Sverige.

Sverige reagerede på EMA’s udmelding ved at fastholde sin praksis, hvilket er kun at bruge vaccinen til folk over 65 år.

  • Storbritannien.

De britiske sundhedsmyndigheder anbefaler fra onsdag eftermiddag, at personer under 30 år tilbydes en alternativ vaccine.

  • Belgien.

De belgiske sundhedsmyndigheder har suspenderet brugen af vacciner for personer under 55 år.

  • Italien.

Italien stopper med at give vaccinen til folk under 60 år. Italienske sundhedsmyndigheder sagde dog onsdag aften, at folk, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen, også kan tage stik nummer to.

  • Spanien.

Spaniens sundhedsminister, Carolina Darias, oplyser onsdag aften, at de spanske myndigheder kun vil tilbyde coronavaccinen fra AstraZeneca til personer i alderen 60 til 65 år.

Kilder: Reuters og Lægemiddelstyrelsen

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

BRANCHENYT
Læs også