Politik

Morten Messerschmidt tiltales for svindel for 100.000 kr.

Dansk Folkepartis nummer to, Morten Messerschmidt, tiltales for svindel med EU-midler. Bagmandspolitiet bekræfter. Folketinget skal nu ophæve hans immunitet. .

Morten Messerschmidt er næstformand for Dansk Folkeparti og medlem af Folketinget. Han går sammen med sin advokat efter at blive frifundet for anklagen. Arkivfoto: Annika Byrde

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, tiltales for svindel for knap 100.000 kr. i den såkaldte Meld og Feld-sag. Beløbet hidrører et sommergruppemøde i Skagen i 2015.

Over for Jyllands-Posten bekræfter Bagmandspolitiet, også kaldet Statsadvokaturen for Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK):

»Jeg kan bekræfte, at Rigsadvokaten har indstillet til Justitsministeriet, at Folketinget giver samtykke til at rejse tiltale mod et medlem af Folketinget i den såkaldte Meld og Feld-sag,« oplyser Jens Fuglsang Edelholt, presserådgiver hos Rigsadvokaten, som SØIK er en del af.

Når Folketinget skal give samtykke, skyldes det, at Morten Messerschmidt som folketingsmedlem har immunitet. Den skal formelt ophæves, før der kan rejses tiltale. Historisk set har Folketinget altid givet samtykke.

Ophævelsen har flere skridt, oplyser Folketingets Administration til Jyllands-Posten. Blandt andet skal Udvalget for Forretningsorden udarbejde en betænkning og en indstilling om sagen, og så skal anmodningen om samtykke til afstemning i Folketingssalen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen-Dahl, har delt en skriftlig kommentar, hvor han siger:

»Det er selvfølgelig på godt jysk træls, at Morten og partiet nu skal trækkes igennem en retssag. Men samtidig er det godt, at sagen nu kommer et skridt videre en endelig afklaring. Det har vi ventet på i seks år,« skriver DF-formanden, som tilføjer, at tiltalen er langt mindre end det, som Meld- og Feld-sagen tidligere har handlet om:

»Og jeg er tilfreds med, at der nu kun ser ud til at være ét forhold - sommergruppemødet i Skagen - som stadig er omtvistet,« lyder det.

Tidligere har flere andre forhold været nævnt i sagen, herunder et andet sommergruppemøde i 2014, annoncekampagner, en bog om EU-frås og tryk af julekort. Sagen har navn efter Meld, som er en sammenslutning af partier i EU, samt Feld, der er en tilknyttet fond.

Messerschmidt blev meldt til politiet i 2016, og siden da har en afgørelse flere gange været udskudt. Han siger til TV2 News, at han er »uenig i, at vi har gjort noget ulovligt«:

»Jeg mener lige som min advokat, at det her skal ende med en frifindelse. Forsvaret og argumenterne skal nok komme. Lige nu glæder jeg mig over, at vi kan komme videre.«

BRANCHENYT
Læs også