Politik
BREAKING

Sygeplejerskerne vil strejke trods corona

"Vi ser ingen anden udvej," siger sygeplejerskernes formand Grethe Christensen efter, at medlemmerne har stemt nej til en ny overenskomst.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, håber, at det ikke bliver nødvendigt at iværksætte en varslet strejke. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Natten mellem torsdag 20. maj og fredag 21. maj er landets sygeplejersker parat til at gå i strejke.

Det sker efter, at medlemmer med et knebent flertal har stemt nej til den overenskomst for de næste tre år, som formand Grethe Christensen ellers forhandlede hjem til dem tidligere i år.

Mens pædagoger, lærere, sosu-ansatte og alle andre offentligt ansatte har stemt ja til de nye overenskomster, har sygeplejerskerne stemt nej.

Derfor varsler Dansk Sygeplejeråd nu strejke mod arbejdsgiverne i kommuner og regioner.

»Det har været et hårdt år for sygeplejersker. Under coronapandemien har mange sygeplejersker stået i frontlinjen og er blevet presset til det yderste. Ikke desto mindre har de imod alle odds leveret en ekstraordinær indsats og udvist stor fleksibilitet. I det lys er overenskomstresultatet en stor skuffelse for mange,« siger Grete Christensen i en pressemeddelelse.

Sygeplejerådet varsler konflikt for 10 pct. af medlemmerne ansat i kommuner og regioner.

Konsekvensen af konfliktvarslet er, at Dansk Sygeplejeråd fra midnat mellem torsdag d. 20. maj og fredag d. 21. maj vil kunne påbegynde en lovligt varslet konflikt.

Grete Christensen vil ikke på forhånd udelukke, at det lykkes at finde en mindelig løsning med arbejdsgiverne inden da, så strejken kan undgås. Tværtimod håber hun på nye forhandlinger med arbejdsgiverne.

»Vi repræsenterer sygeplejerskerne, som samtidig er arbejdsgivernes medarbejdere. Jeg er sikker på at vi har en fælles interesse i at finde en løsning – af hensyn til at kunne fastholde sygeplejerskerne og naturligvis til gavn for det samlede sundhedsvæsen,« hedder det i pressemeddelelsen.

Også radiograferne og jordemødrene har stemt nej til deres overenskomster. For jordemødrenes vedkommende betyder nej’et dog ikke så meget i forhold til arbejdsgiverne, da jordemødrene er i forhandlingsfællesskab med Akademiernes Centralorganisation, hvor det samlede resultat af urafstemningerne er et ja, og hvor de enkelte fagforeninger har aftalt, at et fælles ja, bliver til et ja for alle.

Læs også