Politik

Ursula Von der Leyen sætter ord på den manglende stol hos Erdogan

EU's kommisionsformand ser episoden ved mødet i Tyrkiet tidligere i april som et udtryk for noget meget større end blot manglende protokol.

Se den omdiskuterede situation her. Video: EU/Reuters

Billederne er gået verden rundt: Den første kvindelige formand for EU-Kommisionen, Ursula von der Leyen, der tydeligt frustreret leder efter en stol, hun kan sætte sig på under et møde i Tyrkiet med landets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og hendes EU-kollega, Charles Michel, formanden for det Europæiske Råd.

Mens de to mænd havde sat sig i hver deres fremsatte stol, var der tilsyneladende ingen til Ursula von der Leyen. I stedet måtte hun sætte sig i en sofa midt i rummet.

Det handler ikke om siddepladser eller protokol. Det her stikker dybt ind i kernen af, hvem vi er.

Ursula von der Leyen, formand for EU-kommusionen

Hidtil har Ursula von der Leyen afholdt sig fra at udtale sig om sagen bortset fra det »øøøhm« , som EU-formanden udbrød, da seancen udspillede sig. Derudover oplyste kommissionen efterfølgende, at formanden forventer at blive behandlet efter passende protokol, og at holdet omkring hende skal sikre, at en lignende situation aldrig vil ske igen.

Men nu sætter Ursula von der Leyen selv ord på, hvordan hun oplevede episoden. Det sker både i et tweet samt fra talerstolen i EU-parlamentet mandag.

»Ærede medlemmer. Mange af jer vil have oplevet lignende i fortiden - særligt de kvindelige medlemmer i Huset. Jeg er sikker på, at I ved præcis, hvordan jeg havde det. Jeg følte mig såret, og jeg følte mig alene, som kvinde og som europæer. For det handler ikke om siddepladser eller protokol. Det her stikker dybt ind i kernen af, hvem vi er. Det her handler om de værdier, vores union står for, og det viser, hvor langt vi har igen, før kvinder for altid og alle steder vil blive behandlet ligeværdigt,« fastslog Ursula von der Leyen i en tale i EU-parlamentet.

Og så havde hun et retorisk spørgsmål til EU-parlamentarikerne:

»Jeg kan ikke finde hjemmel i de europæiske aftaler, der retfærdiggør, hvordan jeg blev behandlet. Så jeg må konkludere, at det skete, fordi jeg er en kvinde. Vil det her være sket, hvis jeg var iklædt jakkesæt og slips?,« lød det spørgende fra formanden.

På sin Twitter-profil uddyber hun sin tolkning af oplevelsen og gentager en del af budskabet fra talen.

»Min historie trak overskrifter, men der er så mange fortællinger om kvinder, de fleste langt mere alvorlige, som ikke bliver fortalt. Vi er nødt til at sikre, at disse historier fortælles,« skriver hun bl.a. i en række tweets, hvor hun også anfægter, at Tyrkiet har meldt sig ud af den såkaldte Istanbul Konvention, der netop omhandler forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet.

Tyrkiet er efterfølgende blevet kritiseret for miseren, men har fastholdt, at protokollen ved arrangementet blev fulgt.

Også von der Leyens kollega Charles Michel har fået røg for sin håndtering - bl.a. fordi, han ikke rejste sig og tilbød sin stol eller på anden vis forsøgte at afhjælpe situationen.

I et Facebook-opslag efter mødet skrev rådsformanden, at han var ked af situationen.

»Billederne giver et indtryk af, at jeg var ligeglad med situationen. Intet er længere fra virkeligheden eller fra mine dybe følelser. Eller fra det respektprincip, som er essentielt for mig,« skrev han.

Overfor det tyske finansmedie Handelsblatt uddybede han desuden, at han bevidst undlod at gøre noget i situationen.

»Jeg frygtede, at hvis jeg på nogen måde reagerede, ville jeg havet udløst en meget mere alvorligt situation.«

Ursula von der Leyen, Charles Michel og Recep Tayyip Erdogan mødtes oprindeligt for at drøfte Tyrkiets fremtidige samarbejde og eventuelle medlemskab af EU.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Læs også
Top job