Politik

27 planer skal bane vejen for Europas genopbygning

I Danmark er milliardstor EU-coronastøtte allerede fordelt. I mere pressede lande vil den føre til nye investeringer.

Artiklens øverste billede
En tom Duomo-plads i Milano er et af symbolerne på et Italien, der har lidt hårdt under coronapandemien. Landet står til at modtage 69 mia. euro i direkte støtte fra EU og derudover låne 120 mia. euro til bl.a. nye jernbaner, grøn energi og bedre internet. Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo/File Photo

Kampen for at komme fri af pandemiens økonomiske nedtur går fredag ind i en ny fase. Her har de 27 EU-lande deadline på deres nationale planer for, hvordan de vil bruge EU’s gigantiske genopretningspulje.

I alt er 750 mia. euro i spil som støtte og lån til investeringer, der skal styrke klimaet og digitaliseringen, tynde ud i bureaukratisering og øge beskæftigelsen.

Genopretningspakken er også tænkt som et middel til at presse nogle af de reformer igennem især i Sydeuropa, som EU-Kommissionen har efterspurgt siden finanskrisen. Foreløbig er der dog mest fokus på det akutte behov for at få pengene ud.

Torsdag advarede en overvågningsenhed under EU om en »tsunami« af truende konkurser, og lande som Frankrig og Spanien presser på for at få EU-pengene ud at arbejde hurtigst muligt.

Fredag offentliggør finansminister Nicolai Wammen planen for de ca. 12 mia. kr., som Danmark vil modtage. Folketingets partier har på forhånd aftalt at bruge dem til at finansiere en række politiske aftaler fra 2020 om økonomisk genstart og grøn omstilling. Det gælder f.eks. energieffektivisering, udtag af lavbundsjorder, omlægning af bilafgiften og bredbåndspuljen.

For Danmarks vedkommende vil EU-pengene således ikke give det store ekstra skub, men lederen af den anerkendte økonomiske Bruegel-tænketank, Guntram Wolff, siger, at for fattigere lande ser det anderledes ud.

»I f.eks. Italien kommer der virkelig mange penge ind fra EU, i forhold til hvad de normalt bruger, og det kan bruges til ekstra investeringer,« siger Wolff.

Italien vil modtage 69 mia. euro i direkte støtte og vil derudover låne ca. 120 mia. euro til bl.a. nye jernbaner, grøn energi og bedre internet.

»Som en åben og eksportorienteret økonomi, der afsætter mere end halvdelen af sin eksport på EU’s indre marked, har Danmark en klar interesse i en bred genopretning af de europæiske økonomier. Derfor er det vigtigt, at landene bruger pengene klogt med bl.a. grønne og digitale investeringer,« skriver Nicolai Wammen i en mail.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.