Serier

Nationalbankdirektør om negative renter: »Bankernes renter er en sag mellem dem og deres kunder«

Tidligere på ugen beskrev erhvervsminister Simon Kollerup de danske banker som grådige, efter flere havde offentliggjort, at de sænker grænsen for, hvornår private skal betale negative renter.

Negative renter
Nationalbankdirektør Lars Rohde. Foto: Jens Dresling

Efter erhvervsminister Simon Kollerup tidligere på ugen langede ud efter flere danske banker som følge af deres nye grænse for negative renter på 100.000 kr., mødte det kritik fra brancheorganisationen Finans Danmark.

Nu er også nationalbankdirektør Lars Rohde trådt ind i sagen om de negative renter, som er blevet normalen for kunderne i de fleste danske banker i løbet af de seneste år.

Han udtrykker i en pressemeddelelse fra Nationalbanken forståelse for, at de negative renter på indlån i banker kan give anledning til diskussion.

»Men bankernes renter er en sag mellem dem og deres kunder. Det er op til bankerne selv at fastlægge en fornuftig grænse for negativ forrentning af indlån, som tager hensyn til, at kunderne bruger indlånskonti til at foretage dagligdags betalinger,« siger Lars Rohde

På samme tid slår Nationalbanken i meddelelsen fast, at negative renter på privates indlån er blevet mere udbredte de seneste år, men at »fri rente- og prisfastsættelse er afgørende for effektiviteten af det finansielle system«, og at »det er vigtigt, at konkurrencen virker og holder priserne i skak«.

Danmark var det første land, der indførte negative pengepolitiske renter i 2012, og siden da har Schweiz, Sverige, Japan og euroområdet fulgt efter. Nationalbanken sænkede de pengepolitiske renter med henblik på at opretholde den faste kurs på den danske krone over for euroen.

»Det lave renteniveau påvirker ikke kun indlånsrenter, men også udlånsrenter og andre renter i samfundet. Nogle boligejere har fx negativ rente på deres realkreditlån,« forklarer Lars Rohde i pressemeddelelsen.

Tirsdag skrev erhvervsminister Simon Kollerup på Facebook, at han mener, at bankerne bør tænke sig om en ekstra gang, før de kræver negative renter for private kunders indlån.

»Grænsen for negative renter i banken er nået. Jeg mener, at det skal stoppe nu. Det bliver simpelthen for grådigt, når bankerne leverer store overskud, men alligevel fortsætter med at pålægge negative renter på flere og flere danskere,« skrev Simon Kollerup.

Fra Finans Danmark var meldingen kort tid efter klar: Politikerne skal blande sig udenom.

»Vi lytter selvfølgelig til, hvad ministeren siger, men vi sagde også ganske klart fra. Vi ønsker ikke en politisk indblanding i prisfastsættelsen,« lød det fra Ulrik Nødgaard, adm. direktør for Finans Danmark, til Ritzau.

Læs også
Top job