Politik

Stor aftale om yderligere genåbning af Danmark er på plads

Børn kan nu komme tilbage i folkeskolen på fuld tid. Omstridt 30-minutters-regel sløjfes, og biografer, spillesteder og teatre genåbner planmæssigt med krav om coronapas.

Fitnesscentrene kan igen åbne - men det bliver med krav om coronapas. Arkivfoto: Ivan Boll. Foto: Mads Frost.

Regeringen og samtlige partier i Folketinget pånær Nye Borgerlige er natten til tirsdag blevet enige om en yderligere genåbning af Danmark.

»Det er lykkedes at lave en bred aftale, som sikrer stabilitet og ro omkring den fortsatte genåbning, som vi skal igennem,« sagde justitsminister Nick Hækkerup på et tv-transmitteret pressemøde i Justitsministeriet.

»Smittetallene er gode, indlæggelsestallene er lave, og det giver grobund for en fornuftig genåbning,« tilføjede sundhedsminister Magnus Heunicke, inden han gav ordet videre til partilederne efter de over 9 timer lange forhandlinger.

Hovedpunkter i genåbningsaftalen

Følgende genåbner torsdag 6. maj:

* Alle elever i folkeskolen kan vende tilbage på fuld tid.

* 30-minutters-reglen om bordbestilling på barer og restauranter fjernes.

* Serveringssteder må holde åbent efter klokken 23.00 for særlige private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen.

* Kravet om, at private fester slutter senest klokken 23.00, droppes.

* Indendørs idræt og fitnesscentre åbner for personer over 18 år mod fremvisning af coronapas.

* Spillesteder, teatre og biografer genåbner med krav om coronapas og op til 2000 tilskuere i sektioner à 500.

* Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med krav om coronapas og op til 1000 deltagere i sektioner à 500, hvor deltagerne hovedsageligt sidder ned.

* Forsamlingsloftet hæves til 25 indendørs og 75 udendørs.

Følgende genåbner fredag 21. maj:

* Alle elever på ungdoms- og voksenuddannelser kan møde med 100 procent fysisk fremmøde.

* Elever på videregående uddannelser kan komme tilbage på halv tid.

Kilde: Justitsministeriet / Ritzau.

Bl.a. kan børn nu komme tilbage i folkeskolen på fuld tid.

»Vi får alle folkeskolens grundskoleklasser tilbage i fuldt omfang nu. Gymnasier og andre ungdomsuddannelser herunder erhvervsskoler osv. kommer tilbage på fuld skala fra den 21. maj. Desværre først da, men afgangsklasserne er altså tilbage allerede nu,« lød meldingen fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

Skolerne har frem til nattens aftale endnu ikke været fuldt genåbnet, men af aftaleteksten fremgår det, at der nu også vil være ”100 procent fremmøde for 5.-8. klasse i grundskolen i hele landet”.

Fra torsdag skal gæster på restauranter og barer heller ikke længere bestille bord 30 minutter i forvejen.

Samtidig må serveringssteder holde åbent efter klokken 23.00 for særlige private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen.

Det fremgår af den nye aftale om yderligere genåbning.

Det omstridte krav om tidsbestilling, der kun gælder indendørs, har hidtil betydet, at gæster skal bestille bord på en restaurant eller et værtshus mindst 30 minutter inden ankomst.

I forhold til kulturlivet genåbner spillesteder, teatre og biografer torsdag med et krav om coronapas og op til 2000 tilskuere i sektioner à 500.

Der åbnes også for fitnesscentre, herunder fitnesscentre på hoteller, med krav om coronapas. Der åbnes ligeledes for indendørs idræt for personer over 18 år med coronapas og et forsamlingsloft, der følger det indendørs forsamlingsforbud.

Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med krav om coronapas og op til 1.000 deltagere i sektioner à 500, hvor deltagerne hovedsageligt sidder ned.

Selvom genåbningen forløber planmæssigt, vil justitsminister Nick Hækkerup endnu ikke garantere, at Danmark er fuldt genåbnet den 21. maj uden tilbageværende restriktioner.

Bl.a. står udendørs arrangementer for et stående publikum og festivaler fortsat kun til at kunne tage imod op til i alt 2000 deltagere mellem 21. maj og 1. august. Efter 1. august er der lagt op til maksimalt 5000 deltagere.

»Vi er faktisk meget langt i åbningen. Der vil komme yderligere åbninger her den 6. maj. Der vil komme nogle den 21. maj, men der vil stadig være nogle ting, som vi skal forholde os til, blandt andet større forsamlinger, men vi er godt på vej tilbage understøttet af de gode tal, som vi har,« lød meldingen i nat.

Læs også
Top job