Politik

Stor aftale om yderligere genåbning af Danmark er på plads

Børn kan nu komme tilbage i folkeskolen på fuld tid. Omstridt 30-minutters-regel sløjfes, og biografer, spillesteder og teatre genåbner planmæssigt med krav om coronapas.

Artiklens øverste billede
Fitnesscentrene kan igen åbne - men det bliver med krav om coronapas. Arkivfoto: Ivan Boll.

Regeringen og samtlige partier i Folketinget pånær Nye Borgerlige er natten til tirsdag blevet enige om en yderligere genåbning af Danmark.

»Det er lykkedes at lave en bred aftale, som sikrer stabilitet og ro omkring den fortsatte genåbning, som vi skal igennem,« sagde justitsminister Nick Hækkerup på et tv-transmitteret pressemøde i Justitsministeriet.

»Smittetallene er gode, indlæggelsestallene er lave, og det giver grobund for en fornuftig genåbning,« tilføjede sundhedsminister Magnus Heunicke, inden han gav ordet videre til partilederne efter de over 9 timer lange forhandlinger.

Bl.a. kan børn nu komme tilbage i folkeskolen på fuld tid.

»Vi får alle folkeskolens grundskoleklasser tilbage i fuldt omfang nu. Gymnasier og andre ungdomsuddannelser herunder erhvervsskoler osv. kommer tilbage på fuld skala fra den 21. maj. Desværre først da, men afgangsklasserne er altså tilbage allerede nu,« lød meldingen fra Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

Skolerne har frem til nattens aftale endnu ikke været fuldt genåbnet, men af aftaleteksten fremgår det, at der nu også vil være ”100 procent fremmøde for 5.-8. klasse i grundskolen i hele landet”.

Fra torsdag skal gæster på restauranter og barer heller ikke længere bestille bord 30 minutter i forvejen.

Samtidig må serveringssteder holde åbent efter klokken 23.00 for særlige private arrangementer, hvor deltagerne kender hinanden i forvejen.

Det fremgår af den nye aftale om yderligere genåbning.

Det omstridte krav om tidsbestilling, der kun gælder indendørs, har hidtil betydet, at gæster skal bestille bord på en restaurant eller et værtshus mindst 30 minutter inden ankomst.

I forhold til kulturlivet genåbner spillesteder, teatre og biografer torsdag med et krav om coronapas og op til 2000 tilskuere i sektioner à 500.

Der åbnes også for fitnesscentre, herunder fitnesscentre på hoteller, med krav om coronapas. Der åbnes ligeledes for indendørs idræt for personer over 18 år med coronapas og et forsamlingsloft, der følger det indendørs forsamlingsforbud.

Konferencer og møder med erhvervsmæssige og faglige formål genåbner med krav om coronapas og op til 1.000 deltagere i sektioner à 500, hvor deltagerne hovedsageligt sidder ned.

Selvom genåbningen forløber planmæssigt, vil justitsminister Nick Hækkerup endnu ikke garantere, at Danmark er fuldt genåbnet den 21. maj uden tilbageværende restriktioner.

Bl.a. står udendørs arrangementer for et stående publikum og festivaler fortsat kun til at kunne tage imod op til i alt 2000 deltagere mellem 21. maj og 1. august. Efter 1. august er der lagt op til maksimalt 5000 deltagere.

»Vi er faktisk meget langt i åbningen. Der vil komme yderligere åbninger her den 6. maj. Der vil komme nogle den 21. maj, men der vil stadig være nogle ting, som vi skal forholde os til, blandt andet større forsamlinger, men vi er godt på vej tilbage understøttet af de gode tal, som vi har,« lød meldingen i nat.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.