Politik

Nu begynder forhandlinger om 475 mio. kroner til grøn transport

Størstedelen af midlerne skal udmøntes i indeværende år.

Transportminister Benny Engelbrecht (S). Foto: Gregers Tycho.

Flertallet af Folketingets partier går i denne uge i gang med forhandlingerne om, hvordan 475 mio. kroner skal bruges til at fremme den grønne transport i Danmark.

Det oplyser Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Fakta om midler til ladeinfrastruktur

I foråret 2020 blev der afsat 49,9 millioner kroner til ladeinfrastruktur ved udmøntning af midler fra puljen Grøn transport I. Beløbet blev senere forhøjet med 7,4 millioner kroner.

Regeringen har desuden foreslået at afsætte 500 millioner kroner til ladeinfrastruktur langs statsvejnettet i udspillet til infrastrukturplanen, Danmark fremad. Forhandlingerne om infrastrukturplanen pågår.

Kilde: Transportministeriet

Forhandlingerne vedrører udmøntningen af midler fra puljen Grøn transport I, som udspringer af Energiaftalen fra 2018, som alle partier i Folketinget undtagen Nye Borgerlige står bag.

“Vi går til forhandlingerne med ønske om en hurtig aftale, for danskerne køber elbiler som aldrig før, og den udvikling skal vi skubbe på, hvor vi kan. Det er en udfordring at få flere elbiler på vejene, når det er besværligt at få ladet elbilen op, når man bor i lejlighed. Derfor vil vi øremærke 25 millioner til medfinansiering af ladestandere på parkeringsarealer i boligforeninger allerede i 2021,” siger transportminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

Der bliver fra regeringens side især fokuseret på omstillingen af den tunge del af transportsektoren.

“Det er helt centralt for den grønne omstilling, at vi får skubbet til omstillingen af den tunge del af transportsektoren. Med puljen støtter vi grønne og bæredygtige løsninger, så lastbiler, varevogne og busser kan drives af el, gas eller brint og på den måde kan køre fremtiden i møde,” siger klimaminister Dan Jørgensen.

Forhandlingerne påbegyndes i denne uge og forventes afsluttet i foråret.

Læs også