Politik

Mette Frederiksen: Nu er målet et helt normaliseret Danmark

Statsministeren undlader i tirsdagens spørgetime dog at give en garanti for, at alle restriktioner forsvinder, når alle borgere har fået tilbudt vaccine.

Statsminister Mette Frederiksen bryder sig heller ikke om mundbind, siger hun. Foto: Jens Dresling

Genåbningen af Danmark går godt, hver fjerde dansker er vaccineret, og smitten er stadig under kontrol.

Efter mere end et år med corona er vi nu »på vej ud af den akutte krise,« mener statsminister Mette Frederiksen, som nu retter fokus mod trinvist at afvikle corona-restriktionerne.

»Nu er målet at Danmark skal være fuldt og helt normaliseret igen,« siger hun under Folketingets spørgetime tirsdag.

Direkte adspurgt af Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, undlader statsministeren dog at give en garanti for, at samtlige restriktioner bortfalder den dag, alle borgere er blevet tilbudt en vaccine.

Hun ønsker »så få restriktioner, som overhovedet muligt«, når det forhåbentlig lykkes af opnå flokimmunitet takket være massevaccination af den brede befolkning.

»Jeg er lige så træt af mundbindet, som jeg tror de flest andre er«, siger Mette Frederiksen.

Hun »glæder sig« til den dag restriktioner er borte.

Regeringen og samtlige partier i Folketinget undtagen Nye Borgerlige har indgået en række genåbningsaftaler, som gradvist udfaser nedlukninger og restriktioner hen over sommeren. Flere borgerlige partier har dog efterlyst en egentlig garanti fra regeringen om, at samtlige restriktioner er fortid, den dag den sidste dansker er færdigvaccineret.

Indtil videre har regeringen holdt fast i, at der skal være lige præcis de restriktioner, som er nødvendige på det givne tidspunkt.

Som en del af aftalen med partierne sættes der nu gang i arbejdet med en langsigtet strategi for at håndtere covid-19 det kommende år.

»Vi skal stadig håndtere sygdommen, og vi skal undgå nye store nedlukninger af vores samfund,« siger Mette Frederiksen.

Det er langt fra første gang, at Mette Frederiksen taler om en tilbagevenden til normaliteten fra før coronakrisen.

Allerede i marts sagde hun, at hun troede på en sommer med et ”nærmest normaliseret Danmark« og at festivaler og koncerter var inden for rækkevidde.

Det var dog før, at Folketinget vedtog restriktioner for større forsamlinger, som betød at alle større festivaller i Danmark aflyste.

Læs også
Top job