Politik

Udenrigsministeriet ændrer rejsevejledninger fredag

Direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice peger selv på en række områder i Sydeuropa som kandidater til at blive åbnet for danske turister - men først når rejsevejledningen ligger klar, bør du bestille flybilletten.

Artiklens øverste billede
Måske kan ventetid og længsel efter varmere breddegrader veksles til en tur i lufthavnen, når Udenrigsministeriet i dag opdaterer sine rejsevejledninger. Arkivfoto: Finn Frandsen

Allerede ved overgangen fra torsdag til fredag trådte et nyt sæt rejseregler i kraft, og når klokken i dag slår 16, offentliggør Udenrigsministeriet en række spritnye rejsevejledninger, som vil give danskerne klarhed over, hvortil de kan rejse på ferie i den kommende tid.

Ændringen i rejsereglerne sker som led i en aftale fra april om at lempe restriktionerne på rejser ind og ud af Danmark over fire faser. Pr. dags dato er vi nået til den tredje fase, og helt centralt er nu, at incidensgrænserne for gule og orange lande ændres.

Fra i dag kategoriseres et land eller en region som udgangspunkt som gult, hvis der over syv dage har færre end 60 nysmittede pr. 100.000 indbyggere. Befinder et givent område sig over den tærskel, kategoriseres det som orange.

Er et land eller en region blevet orange, skal det holde sig under et incidenstal på 50 i en uge, før det igen kan blive gult.

Men incidenstallene på de enkelte rejsedestinationer er ikke den eneste faktor, der har indflydelse på, hvorvidt stedet kan godkendes af de danske myndigheder som en gul eller orange rejsedestination.

I aftalen om gradvist at genåbne rejseaktiviteter, som blev indgået den 13. april, fremgår det, at der skal anvendes en såkaldt »differentieret risikovurdering, der baseres på smittesituationen (incidens, positivprocent og testfrekvens) i et givent land/region«.

Samtidig indgår også smitte med eventuelle coronavarianter, f.eks. den mexicanske, den britiske, den indiske og den brasilianske variant, også i vurderingen.

Artiklen fortsætter under kortet.

I Udenrigsministeriet vil man derfor vente, til de endelige rejsevejledninger er klar, med at fortælle, hvor det nu bliver muligt at rejse hen. Det siger Erik Brøgger, direktør for Udenrigsministeriets Borgerservice, til DR. Han formoder imidlertid, at der kan blive åbnet op for visse dele af Spanien og Portugal.

»Vi har en formodning om, at det bliver nogle af de sydeuropæiske destinationer, hvor smitten i en længere periode har været lav. Det kunne være regioner i Spanien, det kunne være regioner i Portugal og måske også nogle af de små øer. Malta, for eksempel, men vi venter altså på den endelige tal,« siger Erik Brøgger til DR.

Samtidig kan de enkelte lande og regioner, selv hvis de bliver kategoriseret som gule og orange af de danske myndigheder, fortsat have regler, der udelukker, at de kan tage imod turister fra Danmark.

Ser man på det europæiske smittekort lige nu, kan man - selv om det skal understreges, at det er Udenrigsministeriets samlede vurdering og rejsevejledninger, der gælder - få en pejling af, hvilke lande og regioner der på baggrund af én af faktorerne, incidenstallet, potentielt kunne blive gule eller røde.

Positive incidenstal

Og billedet ser positivt ud i visse egne af Spanien og Portugal, som Erik Brøgger fra Udenrigsministeriets Borgerservice også er inde på.

I Spanien har Valencia-regionen aktuelt et 7-dages incidenstal på 20,1, viser tal fra European Center for Disease Prevention and Control (ECDC). I Extremadura-regionen er tallet 45,2, i Asturien er det 47,3, mens det i Galicien er 48,7.

Da de alle har et incidenstal under 50, kan de - hvis de øvrige omstændigheder som positivprocent, testfrekvens og smitte med coronamutationer også arter sig - muligvis blive gule.

I denne tabel kan du få overblik over destinationer, der har positive incidenstal. Om Danmark i dag ender med at åbne for turistrejser til disse destinationer afgøres som nævnt i dag kl. 16.00 af én autoritativ liste: Udenrigsministeriets rejsevejledninger.

Destination/region

Land

Incidenstal over syv dage
Valencia Spanien 20,1
Extremadura Spanien 45,2
Asturien Spanien 47,3
Galicien Spanien 48,7
De Baleariske Øer Spanien 29,8
De Kanariske Øer Spanien 41,9
Norte Portugal 31,1
Centro Portugal 17,6
Lissabon Portugal 20,0
Alentejo Portugal 15,2
Algarve Portugal 30,8
Madeira Portugal 38,9
Azorerne Portugal 45,1
Malta Malta 21,8

Kilde: European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC).

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.