Politik

Regeringen dropper plan om udrejsecenter på Langeland

Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse. Beslutningen kommer kort tid efter, at ministeren holdt møde med en række partiet om emnet.

Regeringen skrinlægger planerne om et udrejsecenter på Langeland. Foto: Casper Dalhoff Mattias Tesfaye var en upopulær mand, da han svarede på spørgsmål fra langelænderne i Humblehallen i sidste uge. Her sagde han blandt andet, at regeringen »ikke kommer til at tromle hen over Folketinget,« hvis der tegner sig et flertal mod udrejsecenteret. 
Foto: Kasper Heden Andersen

Der kommer ikke til at ligge et udrejsecenter på herregården Holmegaard på Langeland, som regeringen ellers besluttede i den forgangne uge.

Det oplyser udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i en pressemeddelelse.

»Men jeg kan konstatere, at der i denne sag er flertal i Folketinget imod regeringens planer om et nyt udrejsecenter på Langeland. Og derfor dropper vi planerne,« lyder det fra ministeren.

Han henviser bl.a. til, at det var regeringens ønske at aflaste det nuværende udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland med endnu et udrejsecenter på Langeland.

»Regeringens løsning med Holmegaard på Langeland var overvejet grundigt. Vi har kigget nøje på mulighederne og fundet den mindst dårlige løsning,« fastslår Tesfaye og opfordrer Folketingets partier til at komme med »andre mulige og nye placeringer.«

Lokalområdet i Kærshovedgård kan nu se frem til en »hjælpende hånd«, lyder det desuden.

»Jeg forstår udmærket, hvis der nu er skuffelse i Midtjylland. Regeringen vil derfor snarest mulig give området omkring Kærshovedgård en hjælpende hånd. Private og erhvervsdrivende, som har oplevet øget utryghed, skal have mulighed for at søge støtte til sikkerhedsforanstaltninger,« skriver ministeren.

Regeringen meddelte onsdag i den forgangne uge, at man havde købt herregården Holmegaard til 13,5 mio. kr. Gården skulle tidligst fra andet kvartal i 2022 huse op mod 130 udvisningsdømte flygtninge. Men de planer er altså nu skrottet.

Siden at regeringen fremlagde planerne om udrejsecentret, har beslutningen mødt massiv kritik både i og udenfor Christiansborg.

På Langeland har borgere flere gange afholdt demonstrationer, og Mattias Tesfaye fik da også utilfredsheden at mærke, da han besøgte den sydfynske ø torsdag.

Tidligere tirsdag aften havde Mattias Tesfaye inviteret partiernes udlændingeordførere til drøftelser om placeringen af det omdiskuterede udrejsecenter. Her lød meldingen fra de deltagende partier efterfølgende, at der ingen afklaring var om placeringen.

En gruppe langelændere havde ligeledes taget turen til Christiansborg Slotsplads for at udtrykke deres misbilligelse af placeringen på dagen for ordførernes møde om udrejsecentret.

Placeringen af det nye udrejsecenter kommer efter, at regeringen droppede de oprindelige planer om, at placere et udrejsecenter på øen Lindholm i Stege Bugt med begrundelsen, at det ville blive for dyrt.

Læs også
Top job