Kontante krav skal få 100.000 kontanthjælpsmodtagere i job
Det er lykkedes at få flygtninge i job – nu vil arbejdsgiverne give kontanthjælpsmodtagere samme tur
Kontanthjælpsmodtagere skal arbejde for pengene, og kommunerne skal straffes økonomisk, hvis de er for blødsødne, lyder det fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der med et nyt integrationsudspil vil øge udbuddet af arbejdskraft med potentielt op imod 100.000 personer.
Som udgangspunkt skal alle kontanthjælpsmodtagere fremover erklæres jobparate og arbejde for kontanthjælpen eller aktiveres, hvis det står til arbejdsgiverne.
Det vil være et radikalt nybrud i forhold til indsatsen i kommunerne i dag, hvor kun 30 pct. af kontanthjælpsmodtagerne anses for »jobparate« eller »uddannelsesparate«. Resten visiteres som »aktivitetsparate«, der har så store sociale eller personlige problemer, at de skal løses først.
Men det kan lade sig gøre at vende bøtten, mener adm. direktør i DA, Jacob Holbraad, og gevinsten vil ifølge ham være enorm. Hvis beskæftigelsen blandt indvandrere og efterkommere var som hos etniske danskere, ville næsten 100.000 personer flere være i arbejde ifølge tal fra DA.
Siden 2016 har tilgangen til nyankomne flygtninge været, at de som udgangspunkt var jobparate trods f.eks. manglende dansk- og it-kundskaber, og siden da er beskæftigelsen for flygtningegruppen steget fra ca. 15 pct. til mere end 40 pct.
»Når det har kunnet lade sig gøre med flygtninge, der kommer hertil uden kendskab til Danmark, dansk arbejdspladskultur og sproget, er der grund til at tro, at nogle af de samme greb også kan anvendes, når det handler om folk, der har været her i lang tid eller altid,« siger Jacob Holbraad.
Han understreger, at de nye krav skal gælde alle på kontanthjælp, såvel danskere som indvandrere og efterkommere.
Målet skal være, at kommunerne fremover vurderer to ud af tre kontanthjælpsmodtagere som jobparate, og at jobparate kontanthjælpsmodtagere skal arbejde eller aktiveres 17 timer om ugen, ellers bliver der trukket i kontanthjælpen. Mens kommunerne skal miste statslig refusion, hvis de f.eks. ikke sørger for, at jobparate kontanthjælpsmodtagere aktivt søger job.
Formand for de kommunale social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer, Jakob Bigum Lundberg, ser gode takter i at møde alle kontanthjælpsmodtagere som jobparate, mens næstformand i 3F, Tina Christensen, advarer mod gratis arbejdskraft og kræver ordinære job til ordinær løn.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ønsker ikke at udtale sig, inden regeringens Ydelseskommission senere mandag fremlægger sine bud på omlægninger i kontanthjælpssystemet.