Politik

Prestigeprojekt på Fyn bringer langt færre ledige i job end ventet

Et milliondyrt jobprojekt på Fyn skulle bringe 5.000 ledige i job. Efter syv år er 380 personer kommet i arbejde.

En letbane, et universitetshospital og nye bydele. De seneste år har flere milliarddyre byggeprojekter været i gang i Odense. For at udnytte byggeaktiviteten satte borgmester Peter Rahbæk Juel i 2013 gang i et projekt, som skulle få 5.000 ledige ind i byggebranchen. Målet er dog langtfra indfriet. 
Her er det et arkivbillede fra byggepladsen på Thomas B. Thrigesgade midt i Odense. 
Foto: Finn Frandsen

Tusinder af fynboer skulle i job – men kun nogle få hundreder er kommet det.

Det er status på prestigeprojektet Byg til Vækst, som Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) søsatte i 2013, og som de fynske kommuner siden har kastet godt et par millioner i hvert år.

Det er jo helt vanvittigt, at man kan være så langt fra målet.

Claus Houden, gruppeformand for Venstre i Odense.

Med udsigten til, at der frem mod 2023 skulle bygges for 25 mia. kr. alene i Odense – herunder et nyt supersygehus – var budskabet fra daværende rådmand Peter Rahbæk Juel, at projektet »sagtens« kunne bringe 5.000 ledige ind i byggebranchen.

Ved indgangen til 2021 havde projektet skaffet 703 personer i praktik, mens 380 af disse var blevet selvforsørgende, oplyser sekretariatet i Byg til Vækst.

Der er tale om »en fiasko«, mener Claus Houden, gruppeformand for Venstre i Odense:

»Det er jo helt vanvittigt, at man kan være så langt fra målet. Projektet er af borgmesteren blevet markedsført som en stor succes og noget banebrydende nyt, men fakta viser noget andet,« siger han.

Sekretariatschefen i Byg til Vækst, Susanne Toftager, oplyser, at foreningens målsætning i dag er at løfte 100 personer fra ledighed til beskæftigelse årligt. Hun vurderer, at et samlet mål på 5.000 er urealistisk:

»Der er jo ikke engang 5.000 ansatte i byggeriet på Fyn,« siger Susanne Toftager.

Peter Rahbæk Juel vil ikke stille op til et interview i sagen. I en mail skriver han:

»Siden 2013 har markante byggeprojekter forvandlet Odense og hjulpet tusindvis af ledige i job i bygge- og anlægsbranchen. Det er en utrolig positiv udvikling, som projektet Byg til Vækst har bidraget til.«

Læs også