Politik

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde børn mellem 12 og 15 år coronavaccine

Sundhedsstyrelsen har indkaldt til pressemøde om børn og coronavacciner torsdag middag.

Sundhedsmyndighederne holdt torsdag pressemøde om vaccination af børn og unge. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Fremover skal børn og unge mellem 12 og 15 år også kunne få et stik med en coronavaccine fra Pfizer/Biontech.

Det fortalte direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på et pressemøde torsdag.

»Når vi er færdige, og 70-75 pct af befolkningen er færdigvaccineret, har vi en vaccineimmunitet på 60-65 pct i befolkningen. Dertil kan vi lægge en yderligere immunitet, så vi når nok op på 70 pct. immunitet i befolkningen. Er det tilstrækkeligt? Der er svaret, at det nok ikke er tilstrækkeligt,« sagde Brostrøm og fastslog:

»Vi har brug for ekstra befolkningsimmunitet. Ved at tilbyde vaccination til de 12-15-årige vil vi få yderligere fire pct. immunitet i befolkningen,« lød begrundelsen fra direktøren.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har siden den 28. maj anbefalet og godkendt at vaccinere børn ned til 12 år med Pfizer/Biontech-vaccinen.

Søren Brostrøm fastslog, at man nu afventer yderligere data på vaccinationer af børn fra andre lande som USA og Tyskland.

Og så bliver vaccinationen et frivilligt tilbud, og planlægningen og efterfølgende udrulning af vaccination af aldersgruppen vil påbegyndes, når resten af befolkningsgrupperne er færdigvaccineret i løbet af september.

Derefter bliver der oprettet en ny vaccinegruppe - gruppe 11.

Vaccinationsplan

GennemførtPlanlagt (leveranceplan foreligger)Forventet (prognose)
Forventet 1. stik færdiggjortForventet 2. stik færdiggjort
Dec. Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Juni Juli Aug.
53 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34
Plejebolig mv.
Over 65 år*
Borgere over 85 år
Frontpersonale
Personer med øget risiko
Pårørende til risikogrupper
Borgere 80-84 år
Borgere 75-79 år
Borgere 65-74 år
Borgere 60-64 år
Borgere 55-59 år
Borgere 50-54 år
Borgere 16-19 år og 45-49 år
Borgere 20-24 år og 40-44 år
Borgere 25-29 år og 35-39 år
Borgere 30-34 år
Borgere 12-15 år
* Borgere over 65 år, som både modtager praktisk hjælp og personlig pleje. Version fra 1. juli 2021.
Kilde: Sundhedsstyrelsen | Grafik: Boy Repenning

Søren Brostrøm oplyste, at der er et enkelt såkaldt »sikkerhedssignal« ved vaccination af børn i aldersgruppen 12-15 år.

»Man har i få tilfælde set hjertemuskelbetændelse hos unge mænd. Det undersøges af verdens lægemyndigheder, og der er ikke fastslået en sammenhæng. Hvis der skulle være en sammenhæng, kan vi ikke se, at det skulle være en livstruende tilstand,« forklarede han og fastslog, at »den primære grund er, at vi har brug for immuniteten i befolkningen særligt før en vintersæson.«

»Hvis der sker noget, der gør os bekymrende, kan vi ændre vores beslutning, fuldstændig som vi gjorde det med Astrazeneca,« forklarede Søren Brostrøm.

Direktøren oplyste desuden, at bekymringen for den såkaldte Delta-variant, som f.eks. er blevet dominerende i Storbritannien, spiller ind i Sundhedsstyrelsens indstilling.

»Vi får hele tiden nye data og det, som vi holder meget tæt øje med, er vaccineeffektiviteten på de nye varianter med de vacciner, vi har vaccineret med.«

På pressemødet deltog også Klaus Birkelund Johansen, overlæge og formand i Dansk Pædiatrisk Selskab.

Han fortalte, at selskabet bakker op om Sundhedsstyrelsens indstilling, men henviste ligeledes til, at man afventer data fra udlandet.

»Jeg ville som børnelæge anbefale forældrene at afvente, indtil vi får mere viden,« sagde han og uddybede, at den viden »kommer helt af sig selv«, idet påbegyndelsen af vaccinationerne af gruppen først vil ske i efteråret - og på det tidspunkt foreligger der altså mere data om børnevaccinationerne.

Adspurgt, hvad Klaus Birkelund Johansen mener om Sundhedsstyrelsen indstilling, lød svaret:

»Jeg havde personligt håbet, at man havde undladt at træffe beslutning om at gøre det indtil midten af september.«

Sundhedsstyrelsen forventer, at befolkningen ned til 16 år kan være færdigvaccineret i midten af september.

BRANCHENYT
Læs også