Serier

WHO: Delta-variant er på vej til at blive dominerende globalt

Selv om flere bliver vaccinerede mod coronavirus, er myndighederne i flere lande bekymrede for Delta-variant.

Corona rammer verden
WHO's videnskabelig chef, Soumya Swaminathan, advarer om, at Delta-varianten er på vej til at blive dominerende globalt. Arkivfoto: Pool/Reuters

Coronavarianten Delta, som først blev opdaget i Indien, er på vej til at blive den dominerende variant globalt.

Det siger videnskabelig chef hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO, Soumya Swaminathan, på et pressemøde fredag.

- Delta-varianten er godt på vej til at blive den dominerende variant globalt, fordi den er mere smitsom, siger hun.

Storbritannien oplever i øjeblikket en eksponentiel stigning for coronavarianten, mens Tysklands sundhedseksperter forudser, at varianten hurtigt vil blive den dominerende i landet. Det er på trods af, at landets vaccineudrulning går godt.

I sidste uge udgjorde Delta-varianten 3,7 procent af det samlede antal smittede i Tyskland. I denne uge udgør den 6,2 procent.

Overblik: Det ved vi om Delta-varianten

Selv om smittetallene falder, og flere bliver vaccinerede mod coronavirus, er myndighederne i flere lande bekymrede for udbredelsen af den indiske coronavariant, der også er kendt som Delta-varianten.

Myndighederne vurderer, at varianten både er mere smitsom og mere modstandsdygtig overfor vacciner.

Her er et overblik over varianten og dens udbredelse i Danmark:

  • Delta-varianten, der første gang blev fundet i Indien, er opdelt i undergrupper. Her blev B16172 til Delta, mens B16171 har fået navnet Kappa.
  • Myndighederne holder særligt øje med Delta-varianten, der betegnes som mere smitsom end de andre coronavarianter. Den ser også ud til at øge risiko for indlæggelse.
  • Ved fund af coronavarianten er det ikke kun nære kontakter, men også nære kontakters nære kontakter, der skal isoleres og testes.
  • Varianten blev første gang fundet i Danmark 2. april 2021. Siden er der konstateret 193 tilfælde af varianten herhjemme, viser en opgørelse fredag.
  • Varianten er i Danmark blandt andet konstateret i flere klasser på en skole i Hillerød, to daginstitutioner i Tilst og i Ellevang-området i Risskov. I sidstnævnte blev en børnehave, en vuggestue og en skoleklasse tirsdag sendt hjem, efter der blev fundet to smittede med Delta.
  • Mandag valgte den britiske premierminister Boris Johnson at udskyde den ellers planlagte fulde genåbning af England med fire uger. Det skyldes udbredelsen af Delta-varianten, der nu er den dominerende variant i landet.
  • Derudover er smitten med Delta-varianten også steget markant i Rusland. Det samme gør sig gældende for Lissabon i Portugal, der fredag har lukket for ind- og udrejser på grund af udbrud med varianten.
  • Vaccinerne mod covid-19 ser ud til at være effektive mod Delta-varianten. Men hvor beskyttelsen mod andre varianter indtræder allerede kort tid efter første vaccinestik, skal man være fuldt vaccineret med to stik, før man opnår en tilsvarende beskyttelse mod Delta-varianten, udtalte Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, tirsdag.

Kilder: Statens Serum Institut, Reuters, Sjællandske Nyheder, TV2 Østjylland, nyhedsbureauet dpa, Århus Stiftstidende.

I Storbritannien har sundhedsmyndighederne den seneste uge opdaget 33.630 nye tilfælde med varianten. Det bringer det samlede antal op på 75.953.

Stigningen fik mandag den britiske premierminister, Boris Johnson, til at udskyde den ellers planlagte fulde genåbning af England med fire uger på grund af variantens hurtige spredning.

Også i Rusland er antallet af smittetilfælde med Delta-varianten steget markant. Det har fået myndighederne til at frygte en ny coronabølge i landet.

Det samme gør sig gældende i Lissabon i Portugal, der fredag lukkede for ind- og udrejser på grund af udbrud med varianten.

Coronavarianten blev første gang fundet i Danmark 2. april. Siden er der konstateret 193 tilfælde af Delta-varianten herhjemme, viser en opgørelse fredag.

Den gode nyhed er, at vaccinerne mod covid-19 ser ud til at være effektive mod Delta-varianten.

Men hvor beskyttelsen mod andre varianter indtræder allerede kort tid efter første vaccinestik, skal man være fuldt vaccineret med to stik, før man opnår en tilsvarende beskyttelse mod Delta-varianten. Det udtalte Tyra Grove Krause, faglig direktør i Statens Serum Institut, tirsdag.

BRANCHENYT
Læs også