Politik

Mistillid: Den svenske regering er væltet - Löfven har indkaldt til pressemøde

Mandag formiddag afgør det svenske parlament Stefan Löfvens regerings skæbne.

Stefan Löfven på vej mod parlamentet før afstmeningen. Foto: Nils Petter Nilsson / TT/Ritzau Scanpix

Mandag formiddag forsamlede det svenske parlament sig med en alvorlig afstemning på dagsordenen.

Efter et indsendt mistillidsvotum stillet efter en strid med støttepartiet Vänsterpartiet om udlejningsboliger og husleje havde et flertal på forhånd tegnet sig for at trække tæppet væk under socialdemokraten Stefan Löfvens regering før tid.

Da afstemningen var afsluttet, var dette også resultatet. En umage forsamling af Vänsterpartiet, Sverigedemokraterne, Kristendemokraterne og Moderaterne udgjorde det afgørende flertal. Under parlamentsbehandlingen kaldte Centerpartiets Annie Löof leder disse partier for en »uhellig alliance.«

Med etableret mistillid til regeringen, skal Stefan Löfven nu beslutte, om han vil udnytte en mulighed for at prøve at danne en ny regering. Det har han en uge til. Den anden mulighed er at udskrive valg med det samme.

Stefan Löfven har indkaldt til pressemøde om situationen klokken 11:45.

Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar har indkaldt til pressemøde 12.30. Hun udtrykte beklagelse over konsekvensen, da hun før afstemningen begrundede sit partis mistillid.

»Jeg er ikke historieløs, jeg ved, hvad socialdemokratismen har betyder for Sverige. Det er noget, som er værd at udvikle. Men nu lader Socialdemokratiet til at forlade alle sine idealer. Vi i Vänsterpartiet kommer ikke til at bidrage til at demontere den svenske model, som landet er bygget på. Som byggede fattigkvartererne væk. Men hvis Stefan Löfven og Annie Löof vil indføre markedsleje, så bliver det ikke i mit og Vänsterpartiets navn. Det, vi gør i dag, gør vi ikke med let hånd. Vi har gjort alt, vi kunne for at løse problemet,« lød det fra Nooshi Dadgostar på talerstolen.

181 parlamentsmedlemmer stemte for mistillidsvotumet, 109 stemte nej, 51 afstod og 8 var fraværende.

Regeringskrisen kort fortalt


Krisen bunder i en strid om at sætte huslejen fri – en plan, som regeringens støtteparti Vänsterpartiet er stærke modstandere af.

Vänsterpartiet har dog ikke de 35 mandater, det kræver for et mistillidsvotum, men da Sverigedemokraterna hurtigt efter ytrede deres støtte til en afstemning om at vælte regeringen, kom de nødvendige mandater.

Moderaterna og Kristdemokraterna har senere sagt, at de støtter mistillidsafstemningen.

Bliver regeringen væltet, har Stefan Löfven en uge til at beslutte, om der skal udskrives ekstravalg, eller om han vil forsøge at danne en ny regering.

Der er kun afholdt 11 mistillidsafstemninger i den svenske rigsdag. Bliver Löfven væltet af en sådan, vil han være den første nogensinde.

Kilde: Dagens Nyheter, SVT

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

BRANCHENYT
Læs også