Politik

Tysk-fransk ønske om Putin-møde

EU skal øge samarbejdet med Rusland på en række områder, foreslår Merkel og Macron.

Tysklands kansler, Angela Merkel, mødes regelmæssigt med Ruslands præsident, Vladimir Putin, og trods EU’s anspændte forhold til Rusland har Merkel i mange år arbejdet for et konstruktivt forhold til landet. Arkivfoto: Michael Kappeler/AP Images

Op til EU-topmødet torsdag, hvor forholdet til Rusland skal diskuteres, foreslår Tyskland og Frankrig, at unionen øger sit engagement med præsident Vladimir Putin.

EU-kilder bekræfter, at især Tysklands kansler, Angela Merkel, har presset på for, at EU skal holde »møde på lederniveau« med Rusland som en del af en revideret politik, og det ønske har altså fået opbakning fra Frankrigs præsident, Emmanuel Macron. Macron har også selv tidligere talt for et mere nuanceret europæisk forhold til Rusland.

Merkel har gennem sine 16 år som kansler udviklet et tættere forhold til Putin end de fleste andre regeringschefer. Denne uges EU-topmøde er det sidste i kalenderen inden det tyske valg til september, hvor Merkel ikke genopstiller.

Ud over et muligt topmøde ønsker de to lande, at EU udvikler konkrete forslag til samarbejde med Rusland om f.eks. klima, sundhed, rummet, Arktis, Syrien og Iran.

EU er ikke mødtes med Putin siden Ruslands annektering af ukrainske Krim i 2014, og forholdet har været anspændt siden. I sidste uge advarede EU-Kommissionen om en »negativ spiral« i forholdet og anbefalede, at EU gør sig klar til at slå hårdere igen mod Rusland. Det er Tyskland og Frankrig enige i, hvis Rusland ikke samarbejder.

De to lande præsenterede deres forslag for de andre EU-lande onsdag, hvilket i EU-universet er relativt kort tid før et topmøde, der normalt er forberedt af diplomater i flere uger. Det er derfor uvist, om forslagene kan realiseres.

Få mere udlandsnyt i ørerne med ”Verdenshjørner”. Lyt til de seneste episoder herunder.

Læs også