• Opdateret 25/06/2021 kl. 11:46
Politik

Et politisk flertal har indgået uddannelsesaftale

Det bliver en målsætning og ikke et krav, at de største byer skal reducere uddannelsesoptaget med ti procent.

Artiklens øverste billede
Aftalen skal ifølge parterne skabe bedre uddannelsesmuligheder i hele landet. Illustration: Julie Barsoe Nielsen.

Landets universiteter skal med en ny politisk aftale have som målsætning og altså ikke som krav at reducere deres uddannelsesoptag med 5-10 pct. på deres studiepladser i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Det fremgår af en ny aftale, som blev fremlagt fredag formiddag.

Aftalen er indgået af et bredt flertal i Folketinget og skal ifølge parterne skabe bedre uddannelsesmuligheder i hele landet.

I slutningen af maj lancerede regeringen udspillet ”Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund”.

Her lagde regeringen bl.a. op til, at universiteterne skal udflytte eller nedskalere ti pct. af deres studieoptag i København, Aarhus, Odense og Aalborg - eller flytte dem ud af byerne.

Intentionen var, at reduceringen på de 10 pct. skulle være et krav. I stedet er det nu altså en målsætning.

En målsætning, der bl.a. skal opnås ved udarbejdelsen af en såkaldt 2030-sektorplan, som skal belyse, hvordan målsætningen opnås.

Særskilt skal hvert enkelt uddannelsesinstitution i efteråret 2021 udarbejde et oplæg til, hvordan institutionen kan udflytte eller nedskalere optaget i de fire største byer på 5-10 pct., dog 3-5 pct. for universiteter med hovedcampus uden for de største byer.

Aftalepartierne vil desuden følge udviklingen i udflytningen eller nedskaleringen i de største byer. Det fremgår af aftaleteksten.

»I tilfælde af, at uddannelsesinstitutionerne ikke følger den politiske intention i initiativet, vil aftalepartierne drøfte behovet for at begrænse en andel i optaget (målt ift. tilgangen i 2019) i de største byer og på universiteternes hovedcampus via institutionsspecifik reduktion af tilgangen på op til 10 pct.«

Derudover forpligter parterne sig til at oprette 1.000 nye velfærdsuddannelsespladser uden for de fire største byer i Danmark. Samtidig skal 1.000 pladser udflyttes fra eksisterende velfærdsuddannelsespladser fra de fire største byer.

Der kommer med aftalen 100 nye og 150-200 udflyttede pladser i Region Nordjylland, 220 nye og 150-200 udflyttede pladser i Region Midtjylland, 230 nye og 100-150 udflyttede pladser i Region Syddanmark, 300 nye pladser i Region Sjælland samt 150 nye og 500-550 udflyttede pladser i Region Hovedstaden.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet og Kristendemokraterne. De Radikale står udenfor.

Pernille Skipper, uddannelsesordfører og forskningsordfører for Enhedslisten, vurderer ifølge Ritzau, at aftalen kan skabe mere lighed i samfundet.

»Vi skal sikre os mod ulighed i vores samfund. Både geografisk, men også økonomisk. Dem, der har råd til at flytte til de store byer og få en uddannelse der, er typisk dem med forældre, der har penge. Så det er vigtigt, at vi får bedre adgang til uddannelse i hele landet. Det kan skabe øget lighed,« siger Pernille Skipper.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen kalder aftalen et »nyt skridt i uddannelsespolitik ii Danmark.«

»Aftalen skaber varige muligheder for at drive uddannelsespladser uden for vores største byer. Jeg er meget glad og optimistisk, fordi der er et bredt flertal bag. Det er et afgørende nyt skridt i uddannelsespolitik i Danmark,« siger Ane Halsboe-Jørgensen ifølge Ritzau.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.