To år efter nyt gebyr: Bilejere har oparbejdet en milliardgæld
Dagbøder på 250 kr. skulle fjerne uforsikrede biler fra vejene og sikre, at bøderamte bilister betalte for egne skader. To år senere får nye tal ikke kritikere til at juble over ordningen.
10.930 uforsikrede biler på vejene og et bjerg af ubetalte dagbøder. Det er status to år efter, at nye dagbøderegler skulle gøre op med uforsikrede køretøjer på vejene.
Selv om dagbøderne har skåret dybt i antallet af uforsikrede biler, jubles der ikke over ordningen på Christiansborg.
Nye tal fra garantifonden Dansk Forening for International Motorkøretøjsforsikring (DFIM), som driver dagbødesystemet og håndtere alle skader forvoldt af uforsikrede biler, viser, at uforsikrede bilister i perioden har oparbejdet ubetalte dagbøder for knap 1,1 mia. kr.
»Det er et meget voldsomt beløb,« siger Kristian Pihl Lorentzen, trafikordfører i Venstre, som i 2018 stemte for dagbødereglerne.
Det er et fremskridt med færre uforsikrede biler på vejene, men man kan ikke sige, at ordningen er en succes.
Han glæder sig over det markante fald i antallet af uforsikrede biler på vejene, men hæfter sig samtidig ved, at der fortsat kører 11.000 forsikringsspøgelser rundt, ligesom milliardgælden vidner om, at ordningen er stødt på en mur.
»Jeg tror, at der skal mere håndfaste midler i brug for at få de sidste bilejere med,« siger Kristian Pihl Lorentzen.
Enhedslisten kalder milliardgælden »ret voldsom«, og i en samlet dom over dagbødesystemet lyder det fra regeringens støtteparti, at lovgivningen har fejlet.
»Det er et fremskridt med færre uforsikrede biler på vejene, men man kan ikke sige, at ordningen er en succes,« siger EL-trafikordfører Henning Hyllested og peger på, at 11.000 uforsikrede biler er 11.000 for mange.
Han vil nu afkræve trafikminister Benny Engelbrecht (S) svar på, om ministeren har »andre bud på«, hvordan man kommer problemet med forsikringsspøgelser og bødegælden til livs.
Venstre vil også tage fat i ministeren.
»Jeg vil foreslå ministeren, at vi evaluerer ordningen. Den store gæld vidner om, at nogle bilejere er udenfor pædagogisk rækkevidde,« siger Kristian Pihl Lorentzen.
Finans har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Benny Engelbrecht, der tidligere har kaldt ordningen »særdeles effektiv«. Meldingen fra ministerens presseafdeling er, at »ministeren er gået på sommerferie«.