Serier

Gravide og ammende kan nu vaccineres imod corona

Efter gennemgang af nyere data og erfaringer fra andre lande anbefaler Sundhedsstyrelsen nu coronavaccination af gravide og ammende, oplyser styrelsen.

Corona rammer verden
Grafik: JP

Gravide og ammende kan nu blive vaccineret imod coronavirus.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen onsdag i en pressemeddelelse.

Hidtil har det ikke været muligt for hverken gravide eller ammende at blive vaccineret. Årsagen er ifølge Sundhedsstyrelsen, at der har været utilstrækkelig dokumentation for at anbefale brugen af vacciner.

Under særlige omstændigheder har det imidlertid været muligt for gravide og ammende at blive vaccineret. Det har dog været helt særlige tilfælde.

Men efter gennemgang af nyere data og erfaringer fra andre lande giver Sundhedsstyrelsen grønt lys til vaccination for alle gravide og ammende.

- Med vores anbefaling følger vi en række andre europæiske lande som for eksempel Sverige og Holland.

- Samtidig kan vi nu med baggrund i faglig viden om vaccinernes effekt og sikkerhed give et trygt tilbud til de mange kvinder, der har været kede af ikke at kunne blive vaccineret.

- Som fødselslæge ved jeg, hvor vigtigt det er, at de gravide kan føle sig trygge i deres graviditet, siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm i meddelelsen.

Samlet set er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at antallet af gravide og ammende, der endnu ikke er vaccineret, udgør cirka 100.000 personer.

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide, at man ud fra et forsigtighedsprincip bliver vaccineret i andet eller tredje trimester. Man kan dog godt blive vaccineret i første trimester efter aftale med en læge.

Et trimester dækker over en periode på tre måneder. Det vil sige, at hvor første trimester dækker over den første tredjedel af kvindens graviditet, så dækker andet og tredje trimester over den anden og tredje del af graviditeten.

Har man planer om at blive gravid, eller går man i fertilitetsbehandling, anbefaler styrelsen, at man tager imod tilbuddet om vaccination nu.

Ammende anbefales med det samme at bestille en tid til vaccination.

Der skal bestilles tid til vaccination på hjemmesiden vacciner.dk. Her vil der kunne bestilles tid til vaccination med vaccinerne fra Pfizer og Moderna.

Her kan du læse om vaccination til gravide og ammende.

Gravide og ammende kan nu blive vaccineret mod covid-19.

Hidtil har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at gravide og ammende ikke lod sig vaccinere, fordi vaccinen ikke var godkendt til dem endnu.

Beslutningen om at anbefale vaccination til gravide og ammende er taget af Sundhedsstyrelsen på baggrund af nyere data og erfaringer fra andre lande.

Anbefalingen bygger på en faglig vurdering på baggrund af videnskabelige studier, opgørelser af data over effekt og bivirkninger og rådgivning fra eksperter.

* Gravide anbefales at blive vaccineret i andet eller tredje trimester.

* Ammende kan lade sig vaccinere med det samme.

* Vaccinerne er effektive for gravide og ammende. Pfizer- og Moderna-vaccinen har samme beskyttende effekt hos gravide som hos resten af befolkningen.

* Vaccination af gravide og ammende har en positiv effekt på barnet, fordi antistoffer fra moren overføres til barnet igennem blod og modermælk.

* Der er ikke øget risiko for abort, misdannelse eller for tidlig fødsel hos gravide, der er vaccineret, mens der heller ikke er mistanke om, at vaccinen overføres til barnet i gennem moderkage eller modermælk.

* Der er 20 lande i verden, der anbefaler vaccination af gravide. De tæller blandt andre Sverige, Holland og Canada.

* Gravide og ammende kan opleve de samme bivirkninger som andre efter vaccination. Bivirkningerne er i langt de fleste tilfælde milde.

* Langt de fleste gravide og ammende vil få et mildt sygdomsforløb, hvis de bliver smittet med coronavirus.

* I studier fra udlandet er der fundet cirka to gange højere risiko for indlæggelse på intensivafdeling blandt gravide, som får covid-19.

* Studier har også vist, at der er en to til tre gange højere risiko for at føde for tidligt med kejsersnit, hvis moren har haft covid-19 med symptomer, samt en lidt højere risiko for fosterdød.

* Ammende har lige så lav risiko for alvorligt forløb med corona som deres jævnaldrende.

* Vaccination til gravide og ammende er som til alle andre målgrupper frivillig og gratis.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

BRANCHENYT
Læs også