Politik

Delta-varianten skaber usikkerhed om det danske coronapas' fremtid

Myndighederne bør ændre reglerne for coronapasset, så man først kan få passet ved andet stik, hvis smittetallene stiger, vurderer to eksperter.

Siden genåbningen er coronapasset blevet brugt flittigt, hvis man skal på restaurant, bar eller musuem. Arkivfoto: Finn Frandsen

De danske myndigheder bør på sigt overveje at sløjfe coronapasset for personer, der kun har modtaget deres første stik.

Sådan lyder det fra flere forskere på feltet, efter Statens Serum Institut (SSI) i går offentliggjorde et studie, der viser, at hver femte danske delta-smittede på smittetidspunktet havde modtaget deres første stik mod coronavirus.

Coronapasset er udviklet, da den herskende virusvariant hed alfa, og vaccinen var ganske effektiv mod denne variant.

En indskrænkelse af coronapasset vil være et meget vigtigt skridt, hvis situationen udvikler sig.

Epidemiolog fra Aarhus Universitet Eskild Petersen.

Men delta-varianten er nu blevet den dominerende, og det betyder, at vi bør se på coronapasset med nye øjne.

»Vi står i en helt ny situation, hvor deltavirussen har taget over, og den er vaccinerne ikke ligeså effektiv mod,« siger Christian Wejse, som er virolog hos Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

»Derfor er det oplagt at sløjfe coronapasset, for dem, som kun har modtaget et enkelt stik, for man kan simpelthen ikke regne med at de ikke smitter videre,« siger Christian Wejse.

Eskild Petersen, som er epidemiolog, mener, at man bør afskaffe coronapasset for førstegangsvaccinerede, hvis smittetallene stiger yderligere.

»Lige nu er situationen sådan, at vores smittetal i Danmark er stabile. De ligger på mellem 600 og 800 smittede dagligt. Hvis vi stiger til 1200-1300 om dagen, så mener jeg, at man bør afskaffe coronapasset for personer, der kun er blevet vaccineret en enkelt gang,« understreger Eskild Petersen, som er adjungeret professor fra Aarhus Universitet.

»Lige nu er 90 pct. af alle danske coronasmittede smittet med delta-varianten, så en indskrænkelse af coronapasset vil være et meget vigtigt skridt, hvis situationen udvikler sig,« siger han.

I dag modtager personer, der har fået deres første stik, deres coronapas efter 14. dage. Det betyder, at de ikke skal lade sig teste for at tage på restaurant eller deltage i kulturelle arrangementer.

Hos Statens Serum Institut mener afdelingschef Tyra Grove Krause ikke, at deres forskningsresultater bør føre til en ændring af coronapasset.

»Coronapasset er et tiltag for at mindske smittespredning generelt sammen med en masse andre tiltag. Så jeg tænker ikke, at man skal ændre på det lige nu, da en stor del af befolkningen vil få andet stik inden for den næste måneds tid,« siger hun til TV 2.

Hun påpeger overfor TV 2, at coronapasset aldrig har været tænkt som en 100 pct. sikker dokumentation for, at man ikke er smittet med covid-19.

De fuldt vaccinerede, som har modtaget to stik, er langt bedre beskyttede mod delta-varianten. Studiet fra Statens Serum Institut viser, at det kun er 0,1 pct. af de færdigvaccinerede, der er blevet smittet med covid-19.

27. juni har lidt over 3 mio. danskere færdigvaccinerede, mens 1,1 mio. danskere ifølge tal fra Statens Serum Institut stadig venter på deres stik nummer to.

Læs også