Serier

Borgere i New York kan snart få 630 kr. for at lade sig vaccinere

Kolde kontanter, en tur til Frihedsgudinden eller et års entré til teateret er blandt valgmulighederne, som borgere i New York kan få i veksling for et vaccinestik. Flere delstater indfører økonomiske tiltag for at bekæmpe de stagnerende vaccinerater og den stigende smitte i USA.

Corona rammer verden
Vaccinetilslutningen i USA er dalet kraftigt hen over sommeren, og det har fået New Yorks borgmester Bill de Blasio til at indføre et ekstra økonomisk incitament for at få flere til at lade sig vaccinere. Foto: David Delgado / Reuters

Vaccineudrulningen i de amerikanske delstater er hen over sommeren stagneret efter at være kommet godt fra start i begyndelsen af året. Samtidig oplever USA nu en ny stigning i antallet af coronatilfælde efter mange uger med faldende smittetal.

Ifølge det amerikanske Center for Disease Control (CDC), der monitorerer smitteudbredelesen og vaccineudrulningen i landet, er 49,2 pct. af befolkningen færdigvaccineret, men tallene svinger meget mellem delstaterne. 56,9 pct. har modtaget mindst første stik.

Generelt er vaccinetilslutningen højest i landets rige, tætbefolkede delstater, mens det er de sydlige, konservative og fattigere landlige delstater, der sakker efter. De socioøkonomiske skel i USA afspejler sig dermed i vaccinetilslutningen. I Vermont er vaccinetilslutningen højest med 67,4 pct færdigvaccinerede, mens tallet i Alabama og Mississippi er lavest med 34,1 pct.

I den befolkningsrige delstat New York er 56,7 pct. af befolkningen færdigvaccinerede, og borgmesteren i New York City håber nu på, at flere vil lade sig vaccinere på grund af et nyt økonomisk incitament.

Fra på fredag vil borgere i New York City, der lader sig vaccinere for første gang, modtage 100 dollars, svarende til knap 630 kr. Det meddeler byens borgmester Bill de Blasio onsdag ifølge avisen The New York Times.

»Der er mange newyorkere, der gerne vil vaccineres, men som bare ikke har fået det gjort endnu. Jeg tror, det vil gøre en stor forskel, at vi nu giver 100 dollars,« siger Bill de Blasio.

Ifølge informationsportalen vedrørende coronavirus i New York City, kan borgere i New York sågar vælge mellem flere præmier i veksling for et stik af vaccinesprøjten.

Ønsker man ikke de 100 dollars, kan man blandt andet få et 10-turs kort til byens færger, et års entré til offentlige teaterhuse eller en dagstur til byens historiske vartegn, Frihedsgudinden.

Tal fra CDC viser, at der den seneste uge i gennemsnit blevet registreret 56.800 daglige smittetilfælde i USA. For en måned siden var det tal under 10.000, hvilket var det laveste smittetal i USA, siden pandemiens spæde begyndelse i marts 2020.

Det er især deltavarianten og et stort antal uvaccinerede amerikanere, der driver den nye smittebølge, fastslog præsident Joe Biden ved et pressemøde onsdag nat dansk tid, hvor han endnu engang på det kraftigste opfordrede befolkningen til at lade sig vaccinere.

»Vi har en pandemi på grund af mennesker, som ikke er vaccineret. Der er kun en ting, vi ved med sikkerhed: Hvis de resterende 100 millioner bliver vaccineret, så ser situationen helt anderledes ud,« lød det fra Joe Biden.

Det er ikke kun i New York at myndighederne indfører økonomiske tiltag for at bekæmpe de stagnerende vaccinerate. Flere delstater har igangsat en række økonomiske initiativer såsom pengepræmier, sportsbilletter og gratis mad ved vaccinationsstederne, som skulle få flere borgere til at lade sig vaccinere.

I Ohio vandt en 22-årig kvinde i sidste måned 6,3 millioner kroner i delstatens ”Vax-a-Million”-lotteri blandt alle førstegangsvaccinerede, og I West Virginia har vaccinerede kunnet deltage i lodtrækningen om skydevåben ved at lade sig vaccinere.

Flere amerikanske sundhedseksperter er dog skeptiske omkring, hvorvidt incitamenterne rent faktisk har en positiv effekt på vaccinetislutningen.

Læs også