Politik

Arbejdsgivere vil belønne ældre for at sikre genvej til arbejdskraft

Dansk Industri vil fordoble efterlønspræmien for akut at øge arbejdsudbuddet med 8.000 personer. Såvel fagbevægelsen som Radikale og Venstre støtter forslaget.

Artiklens øverste billede
Ældre skal have dobbelt så stor præmie for at blive på arbejdsmarkedet i stedet for at gå på efterløn. Der er nemlig brug for flere hænder og hjerner på arbejdsmarkedet lige nu, lyder det fra adm. direktør Lars Sandahl Sørensen fra Dansk Industri. Foto: Stine Bidstrup

Manglen på arbejdskraft er så stor, at der er brug for tiltag, der virker her og nu - og hellere i dag end i morgen.

Sådan lyder det fra Dansk Industri (DI), der foreslår at fordoble præmien til ældre, der fortsætter med at arbejde, selv om de har opnået alderen til at gå på efterløn.

Konkret vil efterlønnere dermed kunne indkassere op til 360.000 kr. skattefrit ved at arbejde frem til folkepensionsalderen.

Forslaget vil ifølge DI øge arbejdsudbuddet med 8.000 personer i 2022, forbedre de offentlige finanser med 900 mio. kr. og øge BNP med 7 mia. kr.

»Virksomhederne siger nej til ordrer, fordi de mangler arbejdskraft. Det er ikke nok med strukturreformer. Der skal skaffes arbejdskraft her og nu, og her er der tale om folk, som allerede er på arbejdsmarkedet. Det er et skulderklap til dem, der har lyst til at blive, men som det i dag ikke altid kan betale sig for økonomisk,« siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Både 3F og Dansk Metal støtter forslaget.

»Det virker at give medarbejderne en gulerod for at få dem til at blive længere på arbejdsmarkedet. Derfor giver forslaget om at fordoble efterlønspræmien god mening. Men vi synes også, det er oplagt, at man kigger på bedre seniorordninger ude på virksomhederne,« siger Metal-formand Claus Jensen.

3F-formand Per Christensen minder om, at arbejdsgiverne også bør vende blikket mod ledige over 50 år, som selv nu kan have svært ved at få nyt job, men han har »ingen problemer« med at belønne efterlønnere, der kan og vil arbejde.

Finansordfører Andreas Steenberg (R) mener, at der er tale om et meget interessant forslag.

»Hvis Finansministeriet kan verificere tallene, og det vil jeg straks bede om, er det et virkelig godt forslag,« siger han.

Hos Venstre opfordrer finansordfører Troels Lund Poulsen kort og godt regeringen til omgående at få forslaget på finansloven for næste år.

Professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere overvismand Michael Svarer mener, at det kan være en effektiv metode til at øge arbejdsudbuddet.

»Folk er relativt letpåvirkelige der. Fordi de er i beskæftigelse, og fordi de ellers helt forlader arbejdsmarkedet, kan der godt være en ret god arbejdsudbudseffekt, hvis man får folk til at blive lidt længere. Også i forhold til, hvad der bliver investeret i det.«

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil hverken sige ja eller nej til det konkrete forslag, men han understreger, at der kan være grund til at se med friske øjne på de forskellige ordninger, der belønner seniorer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.