Politik

Arbejdsgivere vil belønne ældre for at sikre genvej til arbejdskraft

Dansk Industri vil fordoble efterlønspræmien for akut at øge arbejdsudbuddet med 8.000 personer. Såvel fagbevægelsen som Radikale og Venstre støtter forslaget.

Ældre skal have dobbelt så stor præmie for at blive på arbejdsmarkedet i stedet for at gå på efterløn. Der er nemlig brug for flere hænder og hjerner på arbejdsmarkedet lige nu, lyder det fra adm. direktør Lars Sandahl Sørensen fra Dansk Industri. Foto: Stine Bidstrup

Manglen på arbejdskraft er så stor, at der er brug for tiltag, der virker her og nu - og hellere i dag end i morgen.

Sådan lyder det fra Dansk Industri (DI), der foreslår at fordoble præmien til ældre, der fortsætter med at arbejde, selv om de har opnået alderen til at gå på efterløn.

Konkret vil efterlønnere dermed kunne indkassere op til 360.000 kr. skattefrit ved at arbejde frem til folkepensionsalderen.

Sådan er efterlønspræmien
  • Hvis man betaler ind til efterlønsordningen, kan man optjene en efterlønspræmie, hvis man fortsætter med at arbejde i mindst to år efter, at man har nået sin efterlønsalder.
  • Den skattefrie præmie udbetales, når man når folkepensionsalderen.
  • Man kan optjene op til 12 præmieportioner. For hver gang man har arbejdet 481 timer, svarende til fuldtidsarbejde i tre måneder, optjener man 1 præmieportion.
  • Hver præmieportion har i dag en værdi af 13.921 kr. Det beløb vil Dansk Industri øge til 30.000 kr.
  • Dermed vil man maksimalt kunne optjene en skattefri efterlønspræmie på 360.000 kr. mod i dag 167.052 kr.
Kilde: Dansk Industri

Forslaget vil ifølge DI øge arbejdsudbuddet med 8.000 personer i 2022, forbedre de offentlige finanser med 900 mio. kr. og øge BNP med 7 mia. kr.

»Virksomhederne siger nej til ordrer, fordi de mangler arbejdskraft. Det er ikke nok med strukturreformer. Der skal skaffes arbejdskraft her og nu, og her er der tale om folk, som allerede er på arbejdsmarkedet. Det er et skulderklap til dem, der har lyst til at blive, men som det i dag ikke altid kan betale sig for økonomisk,« siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

Både 3F og Dansk Metal støtter forslaget.

»Det virker at give medarbejderne en gulerod for at få dem til at blive længere på arbejdsmarkedet. Derfor giver forslaget om at fordoble efterlønspræmien god mening. Men vi synes også, det er oplagt, at man kigger på bedre seniorordninger ude på virksomhederne,« siger Metal-formand Claus Jensen.

3F-formand Per Christensen minder om, at arbejdsgiverne også bør vende blikket mod ledige over 50 år, som selv nu kan have svært ved at få nyt job, men han har »ingen problemer« med at belønne efterlønnere, der kan og vil arbejde.

Finansordfører Andreas Steenberg (R) mener, at der er tale om et meget interessant forslag.

»Hvis Finansministeriet kan verificere tallene, og det vil jeg straks bede om, er det et virkelig godt forslag,« siger han.

Hos Venstre opfordrer finansordfører Troels Lund Poulsen kort og godt regeringen til omgående at få forslaget på finansloven for næste år.

Professor i økonomi på Aarhus Universitet og tidligere overvismand Michael Svarer mener, at det kan være en effektiv metode til at øge arbejdsudbuddet.

»Folk er relativt letpåvirkelige der. Fordi de er i beskæftigelse, og fordi de ellers helt forlader arbejdsmarkedet, kan der godt være en ret god arbejdsudbudseffekt, hvis man får folk til at blive lidt længere. Også i forhold til, hvad der bliver investeret i det.«

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil hverken sige ja eller nej til det konkrete forslag, men han understreger, at der kan være grund til at se med friske øjne på de forskellige ordninger, der belønner seniorer.

Læs også
Top job