Henrik Sass Larsen om regeringens reformsudspil: »Det er skuffende«
Den tidligere politiker og topsocialdemokrat mener ikke, at regeringen med sit reformudspil løser Danmarks aktuelle udfordringer.
Henrik Sass Larsen, den tidligere så magtfulde gruppeformand i Socialdemokratiet, er ikke tilfreds med det reformudspil, som hans tidligere partifæller offentliggjorde tirsdag.
Regeringens udspil om at hæve aktie- og kapitalskatten vækker ikke begejstring i Aktive Ejere, brancheorganisationen for venture- og kapitalfonde i Danmark, hvor Henrik Sass Larsen er adm. direktør.
Ifølge den tidligere topsocialdemokrat er man i Aktive Ejere »pænt skuffede« over udspillet, da det ikke løser de aktuelle udfordringer med arbejdsudbuddet i Danmark, forklarer Henrik Sass Larsen til Børsen.
»Det er skuffende at få den her melding, og når man kigger ned gennem listen af reformer, så er der altså også flere fugle på taget, end jeg lige kan tælle,« siger han til Børsen.
Konkret mener Sass Larsen, at man med udspillet vil ramme de velhavende personer i Danmark, som i høj grad er leverandører af den velstand og velfærd, Danmark er kendt for.
Modsat mener statsminister Mette Frederiksen, at reformudspillet vil gøre Danmark »rigere, grønnere og dygtigere.«
I udspillet, der er døbt ”Danmark kan mere I”, fremgår det bl.a. at man ønsker at hæve skatten på de højeste aktieindtægter fra 42 pct. til 45 pct.
»De, der tjener penge på aktier og kapital, skal bidrage lidt mere,« lyder det i udspillet.
Aktiebeskatningen har tidligere ligget på 45 pct., men blev sat ned til 42 pct. i 2009 som en del af den daværende regerings såkaldte ”Forårspakke 2.0”.
»Det giver ingen mening. Vi får ikke flere i arbejde ved at bremse danskernes lyst til at investere,« mente Mikael Bak, der er direktør i Dansk Aktionærforening, tirsdag i forbindelse med reformudspillet fra regeringen.
Finansminister Nicolai Wammen forsvarede forslaget om at hæve aktie- og kapitalbeskatning med, at han i stedet vil bruge pengene på at fjerne modregning for pensionister.
Ifølge erhvervslivet løser udspillet ikke det akutte behov for arbejdskraft og gør ikke meget for at afværge en truende overophedning på arbejdsmarkedet, lyder kritikken.
»Vi står i en situation med stor efterspørgsel efter arbejdskraft. Der er virksomheder, der ikke kan åbne fuldt op, fordi de ikke kan få folk nok, og der er virksomheder, der må sige nej til ordrer, som ellers kunne have givet os vækst og velstand,« sagde Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI), til Finans tirsdag.