Politik

Sygeplejerske vil fortsætte kampen ved at overholde alle regler

Efter at Arbejdsretten torsdag afgjorde, at de sygeplejersker, der overenskomststridigt har strejket, skal genoptage arbejdet, vil sygeplejerske Helene Bork Frøkjær fortsætte kampen for bedre arbejdsforhold på anden vis.

Helene Bork Frøkjær (t.h) har sammen med flere af sine kolleger nedlagt arbejdet i strid med overenskomsten. Nu vil hun fortsætte kampen på en anden måde. Foto: Privat

»Kampen fortsætter, men på en anden måde.«

Sådan siger Helene Bork Frøkjær, efter at Arbejdsretten torsdag afgjorde, at de sygeplejersker, der gennem de seneste par uger overenskomststridigt har strejket, skal genoptage arbejdet og holde det normaliseret.

Hun er ansat på anæstesiafdelingen på Aarhus Universitetshospital og har været i faget siden 2003, og i tre dage har hun sammen med flere af sine kolleger valgt at fortsætte arbejdsnedlæggelsen, selv om der den 28. august blev sat en stopper for sygeplejerskekonflikten med et politisk indgreb.

Men hun respekterer afgørelsen fra Arbejdsretten, som hun kalder forventelig.

»For os var formålet, at vores besked skulle nå til Christiansborg, og der er den jo utvivlsomt nået hen, selv om vi ikke hører noget fra dem. Derfor synes jeg, at vi skal stoppe her. I bund og grund tror jeg slet ikke på det her strejkevåben. Vi gjorde det i afmagt, og fordi vi var frustrerede, og fordi vi gerne vil tage ansvar for sundhedsvæsenet. Vi mener simpelthen ikke, at tingene fungerer, som de er nu,« siger hun.

I stedet vil hun tage andre våben i brug for at forsøge at ændre arbejdsforholdene i sit fag.

»Det bliver noget med at arbejde fuldstændig efter reglerne. Jeg har en personlig kontrakt på 32 timer. Så møder jeg op i de 32 timer i ugen, som jeg har forpligtiget mig til, og ikke mere end det. Vi har været fleksible så utroligt længe, og jeg synes, at nok må være nok. Vi kan ikke mere. Vi er nødt til at gøre faget mere økonomisk attraktivt og forbedre arbejdsvilkårene, hvis vi skal kunne rekruttere sygeplejersker fremover,« siger hun.

Det er en rigtig god måde at gribe tingene an, mener formand for Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen.

»Vi har sagt til sygeplejerskerne, at vi synes, at de skal overveje, hvad deres fritid er værd, og at de skal tænke over, hvor meget de egentlig er med til at sløre, hvor sårbart vores sundhedsvæsen egentlig er ved at tilbyde sig til rigtig mange vagter, udover det, de er ansat til,« siger hun og fortsætter:

»Der er en kæmpestor mangel på sygeplejersker allerede, men det er som om, at de politikere, der sidder og har ansvaret i regioner og kommuner ikke rigtig har indset, hvor stort et problem det faktisk er, og det håber jeg, at vi vil høre og se, at de i den kommende tid bliver mere opmærksomme på, for vi er simpelthen nødt til at få en anderledes respekt omkring sygeplejerskernes løn og arbejdsvilkår, hvis vi skal fastholde sygeplejersker i sundhedsvæsenet fremover,« siger Grete Christensen.

Det er dog ikke alle, der vælger at følge Arbejdsrettens afgørelse. En gruppe sygeplejersker på Rigshospitalet i København vil fortsætte de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, siger operationssygeplejerske Luca Pristed, der er gruppens talsmand, til Ritzau.

Det var Danske Regioner, der klagede til Arbejdsretten, efter at sygeplejersker landet over i de seneste uger overenskomststridigt nedlagde arbejdet i en time ad gangen.

Danske Regioner har ikke ønsket at stille op til interview efter Arbejdsrettens afgørelse, men skriver i en skriftelig kommentar, at »man nu forventer, at arbejdsnedlæggelserne ophører, da Arbejdsretten i dag har givet pålæg om, at arbejdet genoptages og holdes normaliseret.«

Læs også