Politik

Han jager gamle beviser i Rigsarkivet for at få ret til tidlig pension: »Det hele er så grotesk«

Ansøgere til Arne-pensionen melder om et bureaukratisk papirhelvede, og i Rigsarkivet vælter det ind med henvendelser fra folk, der vil have gamle oplysninger om deres arbejdsliv. Det lød så flot, men det er helt ad helvede til, lyder kritikken.

Lennart Jensen begyndte i lære som slagter, da han var 16 år. Han rundede altså 45 år på arbejdsmarkedet, da han fyldte 61 år. Alligevel har han ikke fuld ret til tidlig pension pga. fejl i fundamentet under ordningen. Foto: Nicolai Lorentzen Lennart Jensen.  Historie om arne-pensionen, som folk ikke kan få ret til fuldt ud, fordi der er fejl og mangler i ATP's opgørelser. Det betyder, at folk skal lede efter gamle papirer og lønsedler for at dokumentere, at de har arbejdet det nødvendige antal år. 62-årige Lennart Jensen er en af dem. Han er udlært slagtermester, i dag leder for rengøringssjak på de store togstationer. Han burde have ret til 3 år på tidlig pension, men får kun 1 år, fordi der er fejl i systemerne. Bl.a. har han arbejdet et år i Norge uden at det er registreret nogle steder. Han kan heller ikke bevise det i en grad, som Udbetaling Danmark kræver. Lennart Jensen.  Historie om arne-pensionen, som folk ikke kan få ret til fuldt ud, fordi der er fejl og mangler i ATP's opgørelser. Det betyder, at folk skal lede efter gamle papirer og lønsedler for at dokumentere, at de har arbejdet det nødvendige antal år. 62-årige Lennart Jensen er en af dem. Han er udlært slagtermester, i dag leder for rengøringssjak på de store togstationer. Han burde have ret til 3 år på tidlig pension, men får kun 1 år, fordi der er fejl i systemerne. Bl.a. har han arbejdet et år i Norge uden at det er registreret nogle steder. Han kan heller ikke bevise det i en grad, som Udbetaling Danmark kræver. Lennart Jensen.  Historie om arne-pensionen, som folk ikke kan få ret til fuldt ud, fordi der er fejl og mangler i ATP's opgørelser. Det betyder, at folk skal lede efter gamle papirer og lønsedler for at dokumentere, at de har arbejdet det nødvendige antal år. 62-årige Lennart Jensen er en af dem. Han er udlært slagtermester, i dag leder for rengøringssjak på de store togstationer. Han burde have ret til 3 år på tidlig pension, men får kun 1 år, fordi der er fejl i systemerne. Bl.a. har han arbejdet et år i Norge uden at det er registreret nogle steder. Han kan heller ikke bevise det i en grad, som Udbetaling Danmark kræver. Jane Wehlast har fået afslag på at kunne få seniorpension. Jane er meget nedslidt, slidgigt i ryggen, og vil gerne trække sig tilbage så snart som muligt. Hun arbejder til daglig som sygehjælper i ældreplejen og må tage piller hver dag for at gå på arbejde. Foto: Gregers Tycho På den socialdemokratiske kongres kom det ligeledes frem, at regeringen vil bygge en såkaldt energiø, som kan udvinde og lagre vind til grøn energi fra Nordsøen. Projektet er fem-seks gange større end Storebæltsbroen, sagde Mette Frederiksen, der her ses sammen med Arne Juhl. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Richard Andersen mangler 6-8 dage i at kunne få fuld Arne-pension.

Case til historie med Rytgaard på Borgen om bureaukratisk mareridt for nogle af dem, der gerne vil på tidlig pension.

Alting lød så godt, syntes den 62-årige Lennart Jensen, da han hørte om Socialdemokratiets forslag til det, der sidenhen er blevet døbt Arne-pensionen.

De, der var begyndt tidligt på arbejdsmarkedet, skulle have lov til at trække sig tidligere tilbage. Det skulle være en rettighed, så seniorer ikke behøvede at stå med hatten i hånden hos kommunen, nedslidte og ydmygede. Det ville blive en »enkel og retfærdig« løsning, og der ville ikke blive nogen problemer med at finde ud af, hvem der havde retten til at stemple ud med tidlig pension, lød det...

Læs også