Politik

Drabet på over 1400 delfiner på Færøerne er også i udlandet til debat

 »Det store antal dræbte dyr søndag har resulteret i frygt for, at det vil skade øernes ry«, lyder det f.eks. i tyske Deutsche Welle.

Søndag er over 1400 delfiner drevet ind i Skålefjorden på Færøerne og dræbt i en stor nedslagtning. Foto: Sea Shepherd/Ritzau Scanpix Kød og spæk fra grindehvaler har i generationer været en vigtig del af fødevareforsyningen på Færøerne og er det stadig i dag, men drab på delfiner – ikke mindst i den størrelsesorden – er mere kontroversielt. Foto: Sea Shepherd/Ritzau Scanpix

Nedslagtningen af 1428 hvidskævinger, en slægt af delfiner i Nordatlanten, er ikke gået under radaren.

Drabet på de mange delfiner har skabt stor debat på Færøerne, og torsdag meldte regeringen ud i en pressemeddelelse, at delfinjagten skal evalueres. Danske medier har interesseret sig for historien, men også i udlandet har den skabt overskrifter.

Under overskriften »Færøerne: Vrede over drabet på 1400 delfiner på en dag«, skriver britiske BBC f.eks. om de mange delfindrab.

I artiklen bemærkes det, at det normalt er grindehvalerne, der bliver fanget under den traditionsrige jagt på Færøerne, mens hvidskævinger typisk fanges i meget små mængder. Ifølge mediet blev der fanget 35 i 2020 og 10 i 2019.

Mediet har interviewet formanden for den færøske hvalfangerforening Olavur Sjurdarberg, der kalder drabet på de mange delfiner »en stor fejl«.

»Da flokken blev fundet, estimerede man, at der var omkring 200 delfiner,« siger han til BBC, og tilføjer, at »nogen skulle have vidst bedre«:

»De fleste er i chok over, hvad der skete.«

Også store amerikanske medier som The New York Times, CNN, The Washington Post og CBS News skriver om delfinjagten.

I CBS News citeres dyrevelfærdsaktivisten Dominic Dyer for at kalde jagten et »barbarisk drab for sjov forklædt som kultur.«

»Det er en skændsel. Og Danmark skal holdes ansvarlig for dette... Det er ulækkert. Det gør verden til skamme,« siger han i en video-besked ifølge mediet.

Generelt skriver mange af medierne om kritik fra forskellige organisationer, og især kritikken fra miljøorganisationen Sea Shepard går igen.

I CNN fastslås det f.eks., at jagten på delfiner er i overensstemmelse med lovgivningen på Færøerne – det bekræfter både en politimand og den færøske regering i artiklen. I en skriftlig kommentar siger talsperson for regeringen Páll Nolsøe, at kødet fra hvaljagten giver en stor mængde »værdifuld mad« til færingerne.

»Kødet fra de 1400 delfiner er ligeledes blevet fordelt blandt deltagerne i fangsten og lokalsamfundet,« siger han i artiklen.

Kød og spæk fra grindehvaler har i generationer været en vigtig del af fødevareforsyningen på Færøerne og er det stadig i dag, men drab på delfiner – ikke mindst i den størrelsesorden – er mere kontroversielt.

I det tyske medie Deutsche Welle beskrives det, at »det store antal dræbte dyr søndag har resulteret i frygt for, at det vil skade øernes ry«, mens Der Spiegel skriver, at billederne af de dræbte delfiner udløser »forfærdelse« – også på øerne selv.

Her kan du se videoen af nedslagtningen af de mange delfiner. Jyllands-Posten advarer mod stærke billeder.

Video: Sea Shepherd/Ritzau Scanpix

Læs også