Politik

Overblik: Dette bliver der også skrevet om tysk valg

Transkvinde og CDU-nederlag i Merkels valgkreds fylder også i overskrifterne fra tysk valg. Få overblik her.

Tessa Ganserer bliver den første transkønnede person, der skal sidde i Forbundsdagen. Det står klart, efter at hun vundet sit mandat i Bayern ved søndagens valg. Arkivfoto: Michael Lucan/Wikimedia Commons

Mens det helt store spørgsmål ved det tyske valg til Forbundsdagen er, hvem der skal overtage magten efter forbundskansler Angela Merkel, vinder også andre historier frem.

Få et overblik over, hvad der ligeledes tager overskrifter ved søndagens valg i Tyskland, her:

  • CDU taber Merkels valgkreds:

Det er ifølge prognoserne ikke lykkedes det konservative CDU at holde fast i valgkredsen Rügen/Greifswald, der de seneste 30 år har sendt Angela Merkel direkte i Forbundsdagen.

For første gang siden 1990 skulle en anden CDU–politiker end Merkel forsøge at vinde mandatet, men ifølge optællingen har vælgerne i kredsen i stedet peget på SPD–politikeren Anna Kassautzki frem for CDU’s Georg Günther.

  • AfD bliver det største parti i tysk delstat:

Det højreorienterede, indvandringskritiske Alternative für Deutschland (AfD) er blevet det største parti i den tyske delstat Thüringen, der har et befolkningstal på 2,1 million indbyggere.

Partiet får 24 procent af stemmerne, efter at alle stemmerne er talt op ved valget til Forbundsdagen. SPD får næstflest stemmer med 23,4 procent, mens CDU får tredjeflest med 16,9 procent.

På landsplan står AfD til 10,5 procent af stemmerne.

  • Udenrigsminister slår økonomiminister i direkte duel:

I den eneste duel mellem to siddende ministre i det samme valgdistrikt sejrer SPD’s udenrigsminister Heiko Maas over CDU’s økonomiminister Peter Altmaier.

Således vinder Maas 36,7 procent af stemmerne i valgdistriktet Saarlouis, mens Altmaier får 28 procent af stemmerne. Ved valget i 2017 vandt Altmaier distriktet.

  • Første transkvinde er blevet valgt ind i Forbundsdagen:

Tessa Ganserer bliver den første transkønnede person, der skal sidde i Forbundsdagen. Det står klart, efter at hun vundet sit mandat i Bayern ved søndagens valg.

Ganserer skrev allerede historie i 2018, da hun blev den første transkvinde til at blive valgt ind i delstatsregeringen i Bayern.

Kilder: The Guardian, Politico, dpa

Læs også
Top job