Politik

Hollands premierminister mandsopdækkes efter trusler fra berygtet narkobande

Hollands premierminister, Mark Rutte, er kendt for bekymringsløst at cykle til sine gøremål i regeringsbyen Haag, men kommer nu under øget sikkerhedsopsyn efter at 'spottere' fra berygtet narkomafia er set i nærheden af ham.

I årevis har den hollandske premierminister Mark Rutte frabedt sig privatchaffører og i stedet foretrukket at cykle til gøremål i regeringsbyen Haag. Men nu bliver der skruet op for sikkerheden, efter at politiet har observeret såkaldte 'spottere' fra Hollands mest berygtede bande i nærheden af premierministeren. Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix Dutch outgoing Prime Minister and VVD party leader Mark Rutte arrives at the Logement for talks about the cabinet formation with Dutch Informer and other main party leaders in The Hague on September 29, 2021. (Photo by Bart Maat / ANP / AFP) / Netherlands OUT

Premierministeren i Holland, Mark Rutte, er kendt for at cykle gennem regeringsbyen Haags gader på vej til arbejde, hvor han velvilligt taler med forbipasserende eller stiller op til et selfie.

Han har under sine næsten 11 år i embedet været modvillig mod både personlige sikkerhedsforanstaltninger og ministerbil og foretrækker at bevæge sig alene på cykel.

Men ifølge den hollandske avis De Telegraaf er det nu slut med Mark Ruttes enspænderture på jernhesten. Politiet frygter, at Mark Rutte kan være i fare for at blive angrebet eller kidnappet af personer fra det organiserede kriminelle miljø, og derfor er premierministeren kommet under højt sikkerhedsopsyn.

Hverken den hollandske regering eller anklagemyndigheden med ansvar for premierministerens sikkerhed ønsker at kommentere sagen, men ifølge flere hollandske medier skulle politiet have observeret flere såkaldte ’spottere’ – personer, der bliver hyret af kriminelle bander til at kortlægge en persons færden før attentat eller bortførelse – i nærheden af premierministeren.

Ifølge De Telegraaf er specialtrænede styrker fra det kongelige politikorps de seneste dage blevet set skygge Mark Ruttes cykelrute til arbejde, og der er er generelt skuret op for premierministerens sikkerhed ved »synlige og usynlige foranstaltninger«.

Der skulle være tale om spottere fra den såkaldte Mocro-mafia, der er en bande bestående af kriminelle med marokkanske rødder.

Banden opererer hovedsageligt med narkohandel i flere vesteuropæiske lande med udgangspunkt i Holland og er berygtet for dens brutalitet. Mocro-mafiaen mistænkes for at stå bag to af de mest opsigtsvækkende drab i Holland de seneste år. I begge tilfælde blev der brugt spottere.

Derk Wiersum, der var advokat for et vidne og tidligere bandemedlem i en højt profileret retssag mod Mocro-mafiaen, blev i 2019 skudt og dræbt foran sit hjem.

Det samme vidne fik senere rådgivning af journalisten Peter R. de Vries i en retssag mod lederen af Mocro-mafiaen, Ridouan Taghi, som frem til sin anholdelse i Dubai slutningen af 2019 var kendt som ”Hollands mest eftersøgte mand”.

Peter R. De Vries afdækkede i årevis gennem undersøgende artikler Mocro-mafiaens ageren i Holland, før han i juli i højlys dag blev skudt på åben gade i Amsterdam og senere døde af sine kvæstelser.

Organiseret narkokriminalitet og de voldelige følger deraf er i de senere år blevet et stadig større problem i Holland. Udbygget infrastruktur, lempelige narkolove- og straffe samt den geografiske beliggenhed nær alle Europas største markeder har gjort narkohandel til en milliardforretning for landets kriminelle grupper.

I 2019 udtalte formanden for Hollands største politiforbund, at Holland »uden tvivl har karakter af en narkostat«.

I sidste uge meddelte den hollandske regering, at der vil blive afsat yderligere 3 milliarder kroner i år 2022-2023 til kampen mod organiseret kriminalitet.

Læs også
Top job