Politik

Booster-stik efter Johnson & Johnson kan give problemer i udlandet

Fra 1. oktober tilbydes de danskere, der er vaccineret med Johnson & Johnson-vaccinen, et ekstra såkaldt booster-stik. Men krydsvaccinationen kan give problemer i udlandet, siger Udenrigsministeriets Borgerservice.

Vaccinen fra Johnson & Johnson blev pga. sjældne bivirkninger udeladt fra myndighedernes vaccinationsprogram, men endte med at blive tilbudt gennem den såkaldte tilvalgsordning. Tal fra Statens Serum Institut viser, at 46.335 personer i Danmark er vaccineret med Johnson & Johnson. Illustration: Agnete Holk Lauridsen.

Hvis du er én af de knap 50.000 danskere, der lagde arm til et stik med Johnson & Johnson-vaccinen, bliver du fra fredag tilbudt en ekstra vaccination med en mRNA-vaccine.

Det skyldes, at bl.a. data fra Statens Serum Instituts overvågning viser, at Johnson & Johnson-vaccinen, der kun kræver et stik, har lavere effekt overfor deltavarianten af coronavirus end vaccinerne fra Moderna og fra Pfizer og Biontech, der er mRNA-vacciner og kræver to doser.

Men revaccinationen kan give problemer, hvis man har planer om at rejse til udlandet. Det oplyser Udenrigsministeriets Borgerservice til DR.

»Hvert enkelt land skal tage stilling til, om de vil anerkende et stik med Johnson & Johnson plus et stik med en mRNA, eller om man for eksempel skal have to stik med mRNA-vaccinen, før det igen gælder som fuld vaccination,« forklarer Erik Brøgger Rasmussen, direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet til DR.

Sundhedsstyrelsens plan for revaccination

Revaccinationen kommer til at foregå i flere faser, og første fase er allerede i gang, idet ældre på plejehjem og borgere med særligt svækket immunsystem er i gang med at få tredje stik.

Borgere på 85 år og ældre kan få deres tredje stik fra 1. oktober. Der skal dog være gået mindst 6 måneder efter færdigvaccination.

Borgere, der har modtaget vaccinen fra Johnson & Johnson, vil også blive tilbudt en ekstra vaccination fra 1. oktober. Der skal være gået mindst 12 uger fra færdigvaccination.

I den næste fase er det forventningen, at borgere på 65 år og derover, sundhedspersonale og personer i øget risiko vil få et tilbud om revaccination.

Sundhedsstyrelsen forventer, at størstedelen af den øvrige befolkning vil skulle revaccineres på sigt, men at det tidligst bliver aktuelt i 2022.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Hvis man har rejseplaner i efterårsferien, bør man altså overveje, om man skal vente med revaccinationen. Erik Brøgger Rasmussen uddyber til mediet, at det ikke er sikkert, at »landene når at tage stilling inden efterårsferien, og derfor risikerer man ikke at kunne rejse ind, hvis man tager imod et stik nummer to«.

Johnson & Johnson-vaccinen giver god beskyttelse mod alvorlige sygdomsforløb med covid-19. Men data fra Statens Serum Instituts overvågning viser, at vaccinen »har en markant nedsat effektivitet over for infektion«.

Efter deltavarianten er blevet den dominerende i samfundet, er incidensen blandt vaccinerede med Johnson & Johnson-vaccinen faktisk »ikke væsentlig forskellig fra den generelle incidens blandt ikke-vaccinerede i samme aldersgrupper«.

Det fremgår af et notat fra Sundhedsstyrelsen.

SSI’s beregninger viser, at Johnson & Johnson-vaccinens effekt er på blot ca. 8,4 pct. for infektion. Men som nævnt giver vaccinen fra Johnson & Johnson fortsat god beskyttelse imod at blive alvorligt syg. Ifølge beregningerne er effekten 78 pct. for »indlæggelseskrævende gennembrudssygdom«.

Tallene skal læses med forbehold. Bl.a. er det en relativt lille datamængde, som beregningerne er lavet på baggrund af, og samtidig kan personer vaccineret med Johnson & Johnson have en anderledes »risikoprofil«, som tallene ikke tager højde for: Måske er der nogle, der har valgt at tage vaccinen fra Johnson & Johnson, fordi de gennem deres arbejde eller adfærd er mere udsatte for smitterisiko end den gennemsnitlige dansker.

Men på baggrund af SSI’s data og en gennemgang af udenlandsk litteratur, vurderede Sundhedsstyrelsen altså, at alle, der er vaccineret med vaccinen fra Johnson & Johnson, allerede fra 1. oktober skulle tilbydes en ekstra vaccination. Det var en del af styrelsens plan for revaccination, som blev fremlagt tirsdag.

Læs også