Politik

Mette Frederiksen vil have kommission for piger og kvinders rettigheder

Regeringen varsler kommission og øget kamp mod kvindeundertrykkelse og social kontrol.

Statsministeren understreger også, at Danmark vil gøre, »hvad vi kan« for at hjælpe den hårdt prøvede afghanske befolkning. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Regeringen vil nedsætte en kommission, der skal undersøge piger og kvinders frihed og rettigheder.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen er det nemlig ikke kun Taliban-bevægelsen i Afghanistan, der brutalt undertrykker kvinders helt grundlæggende rettigheder.

Det sker også i Danmark, fastslår hun.

»I nogle religiøse miljøer og i nogle indvandrermiljøer kæmper mange piger og kvinder for friheden til at leve det liv, de gerne vil leve. Jeg synes, de kæmper for meget alene,« siger Mette Frederiksen i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag.

»Vi skal som samfund træde i karakter – stå fast på, at vores fælles værdier – ligestilling, frihed – de skal gælde for alle i Danmark. Vores forslag er derfor, at vi nedsætter en kommission for piger og kvinders rettigheder og frihed.«

Det står ikke klart, hvad kommissionens opgave helt præcist bliver. Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet har ikke yderligere oplysninger på nuværende tidspunkt.

Mette Frederiksen understreger dog, at enhver pige og kvinde i Danmark skal kunne leve uden vold, social kontrol og i frihed til selv at vælge sin ægtefælle. Samme frihedsret skal omfatte retten til at arbejde og retten til at have sin egen indtægt, tilføjer hun.

»Her ønsker vi, at Danmark skal være foregangsland.«

Støttepartiet SF roser statsministerens udmelding og byder en kommission velkommen:

»SF har i årtier kæmpet for ligestilling og kvinders rettigheder generelt – og med stigende intensitet, kæmpet for frihed og muligheder for piger og kvinder med minoritetsbaggrund. Jeg er derfor utrolig glad for, at det bliver en bredere og mere forankret dagsorden, med den kommission og det arbejde som regeringen foreslår,« siger Pia Olsen Dyhr i en kommentar.

Hjælp til afghanerne

Statsministeren understreger også, at Danmark vil gøre, »hvad vi kan« for at hjælpe den hårdt prøvede afghanske befolkning, efter Talibans magtovertagelse. Både i samarbejde med allierede lande, via EU og med humanitær hjælp.

»Udviklingen er dybt bekymrende. Jeg frygter, at de afghanske piger og kvinder langsomt, men sikkert får udskiftet det frie liv på universitetet og på fodboldbanen med burkaens mørke fængsel,« siger hun.

Indsatsen skal også være med til at undgå en ny, stor flygtningekrise som i 2015, understreger Frederiksen.

Læs også