Politik

Virksomheder må skyde en hvid pind efter hedt ønske om lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft

Regeringens udkast til en trepartsaftale om mere arbejdskraft indfrier ikke arbejdsgivernes vedholdende ønske om en lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft, erfarer Finans.

Mangel på arbejdskraft om ambitionen om at få flere danskere ud på arbejdsmarkedet var blandt hovedemnerne, da statsminister Mette Frederiksen holdt åbningstale i Folketinget tirsdag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Danske arbejdsgiveres centrale ønske om at gøre det lettere at hente arbejdskraft uden for EU er endnu en gang stødt på grund.

Det fremgår af et udkast til en ny trepartsaftale, som Finans er i besiddelse af, forud for det forventede afsluttende møde mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter, som ventes afholdt onsdag morgen.

Statsminister Mette Frederiksen forsikrede ellers under Folketingets åbning tirsdag alle tilhørerne om, at mangel på arbejdskraft ikke må blive en bremseklods for landets virksomheder og dansk økonomi.

Alligevel har parterne ikke kunnet blive enige om at sænke grænsen for, hvor meget udlændinge fra lande uden for EU skal have i løn for at få lov at arbejde i Danmark, også kendt som den såkaldte beløbsordning.

I stedet for en lavere beløbsgrænse indeholder udkastet til en aftale elementer, der skal sikre flere unge og flere ældre i job. Eksempelvis skal ansøgerens alder ikke længere fremgå af en jobansøgning, og så skal øget kontrol og skrappere sanktioner sikre, at ledige vitterlig står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Vi skal tage fat på de problemer, I har lige nu med at få de medarbejdere, I har brug for. Regeringen, arbejdsmarkedets parter og KL er i fuld gang med forhandlinger om en trepartsaftale, der handler om netop det. Mangel på arbejdskraft må ikke bremse os.«

Statsminiter Mette Frederiksen i sin åbningstale.

Når det gælder udenlandsk arbejdskraft, lægger regeringen op til at se over på den anden side af Øresundsbroen, hvor mange svenskere stadig er ramt af ledighed. Hertil kommer øget fokus på at rekruttere inden for EU’s grænser, hvor der er fri bevægelighed for arbejdskraften, samt nye initiativer, der skal sikre, at udenlandske dimittender får job i Danmark.

Endelig skal Styrelsen for International Rekruttering og Integration have flere midler til at nedbringe sagsbehandlingstiderne på ansøgninger om arbejdstilladelse, der siden september sidste år er eksploderet.

Så sent som tirsdag gentog erhvervslivet kravet om en lavere beløbsgrænse for at skaffe flere hænder her og nu. Beløbsgrænsen går i dag ved en årsløn på 445.000 kr. inklusive pension og feriepenge.

»Der er brug for at se på incitamenter til at få flere unge i arbejde og flere seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet. Derudover skal beløbsgrænsen sættes ned, så det bliver lettere at hente udenlandsk arbejdskraft. Grænsen for topskat bør hæves, så det bliver mere attraktivt at gå på arbejde,« lød det fra Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Også hos en anden af landets store erhvervsorganisationer, Dansk Erhverv, gentager adm. direktør Brian Mikkelsen ønsket om en lavere beløbsgrænse.

»Folketinget må og skal have større ambitioner, ellers vil det få konsekvenser,« udtaler Brian Mikkelsen i en skrivelse.

Læs også
Top job