Politik

Kamp mod giganternes skattetænkning: Historisk aftale om global minimumsskat

Danmark er sammen med 135 andre lande fra OECD gået sammen om en aftale, der sætter ind over for skattely og sikrer minimumsbeskatning for alle selskaber.

Skatteminister Morten Bødskov (S) glæder sig over den nye aftale. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix).

Danmark og 135 andre lande i den økonomiske sammenslutning OECD har indgået en aftale om en global minimumsskat på 15 procent. Det skal sikre, at verdens største og rigeste selskaber betaler den skat, de bør, lyder det i en pressemeddelelse fra Skatteministeriet.

»Det er en historisk aftale, der for første gang nogensinde sætter en effektiv global bund under selskabsskatten og skaber en mere retfærdig beskatning af verdens største selskaber,« siger skatteminister Morten Bødskov.

Minimumsskatten på 15 pct. skal sætte ind over for virksomheders skatteundgåelse og smarte skattetænkning. Aftalen indebærer også, at de allerstørste og mest profitable globale selskaber – herunder de udskældte tech-giganter – skal betale noget af deres skat i det land, hvor deres brugere er.

Hvis selskaberne tjener penge på danske forbrugere, kommer de således til at skulle betale skat her i Danmark, oplyser Skatteministeriet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod betegner aftalen som en milepæl i kampen for retfærdig beskatning.

»Med aftalen sætter vi en effektiv stopper for et ræs mod bunden, når det gælder beskatningen af verdens største selskaber,« siger udenrigsministeren og fremhæver vejen til aftalen som en sejr i sig selv.

»Som udenrigsminister glæder jeg mig særligt over, at det med aftalen er tydeligt, hvordan internationalt samarbejde leverer konkrete resultater for almindelige borgere. Det er positivt i en tid, hvor det internationale samarbejde er under pres. Samtidig er aftalen et tydeligt tegn på fornyet internationalt amerikansk engagement og på det stærke transatlantiske samarbejde. Det viser den indflydelse, som europæiske lande og USA har, når vi står sammen,« siger Jeppe Kofod.

Tankerne om en global skatteaftale er der blevet arbejdet på i flere år i OECD, men planerne tog pludselig fart, da den nyvalgte amerikanske regering i foråret meldte sig på banen. I juli blev de overordnede linjer i aftalen godkendt af G20-landenes ledere, men der er blevet forhandlet om detaljer i aftalen helt frem til i dag, hvor Ungarn ifølge Ritzau tilsluttede sig aftalen som det sidste land i EU.

Irland har også været sene til at sige ja. Det hænger efter alt at dømme sammen med, at er lykkes med at trække store selskaber som Google og Apple til Irland, fordi de har tilbudt selskaberne en lav skat.

USA’s præsident, Joe Biden, har sagt, at multinationale selskaber ikke længere skal kunne spille lande ud mod hinanden for at presse skatten ned. Og det er den tanke, der ligger bag aftalen, der står på top ben.

Det ene er, at man flytter noget af retten til at beskatte verdens største selskaber fra der, hvor de rapporterer deres overskud, til de steder, hvor de faktisk sælger deres varer og tjener penge. Det andet ben er minimumsbeskatningen på 15 pct. af overskuddet.

I landets største erhvervsorganisation, DI, er der lutter begejstring. Ikke så meget fordi, at politikerne forsøger at sætte en stopper for de virksomheder, der formår at udtænke kreative skatteløsninger. Mere fordi, at globale spilleregler giver en langt bedre forudsætninger for danske eksportvirksomheder.

»DI glæder sig over at politikerne har indgået en aftale, som sikrer robuste sammenhængende internationale skatteregler. Når landene de senere år ukoordineret har vedtaget egne regler om international skat, rammes virksomhederne af dobbeltbeskatning, retsusikkerhed og øgede administrative byrder til skade for investeringer og jobskabelse,« siger fagleder for international skat i DI, Sune Hein Bertelsen.

Til gengæld er generalsekretær Kristian Weise, fra NGO’en Oxfam IBIS, dybt skuffet. Han mener, at vitaminerne blev taget ud af aftalen under de afsluttende forhandlinger.

»Der vil blive holdt flotte skåltaler og lykønskninger over aftalen, men et nærmere eftersyn viser at aftalen risikerer ikke at blive det historiske opgør med skattely, den kaldes af OECD. Djævlen ligger som bekendt i detaljerne, og denne aftale er fuldt med nye smuthuller, som blev indført i sidste øjeblik,« siger han og uddyber:

»Verden oplever netop nu den største stigning i fattigdom i årtier og en eksplosion i ulighed, men denne aftale vil intet gøre for at adressere disse problemer. I stedet kan vi forvente en skadelig konkurrence imellem lande for at sætte deres selskabsskat ned, så de nærmer sig den nye lave bund på 15 pct.,« siger han.

Læs også
Top job