Politik

Heftig kamp om at holde temperaturstigningen nede på 1,5 grader – det er måske endda umuligt

Tusindvis af politikere, embedsmænd og klimaforkæmpere mødes de næste to uger i Glasgow i et forsøg på at blive enige om, hvordan man bedst begrænser den globale opvarmning. Uenigheden er stor, og der er både penge og magt på spil.

Der er mange forskellige interesser i spil, når tusindvis af politikere, embedsmænd og klimaforkæmpere mødes i Glasgow i de kommende uger i et forsøg på at blive enige om, hvordan man bedst begrænser den globale opvarmning, der skaber klimaforandringerne. Grafik: Rina Kjeldgaard Danmark blev i 2018 ramt af en heftig tørke, der bl.a. ramte mange landmænd som Mikkel Juhl Nielsen fra Djursland. Foto: Morten Lau-Nielsen Overalt i verden kan mennesker mærke konsekvenserne af klimaforandringerne. Her er det Namibia, hvor tørken og manglen på regn gør, at flere må sælge deres dyr og rykke ind mod byerne for at finde arbejde, hvor de bor i townships. Foto: Morten Lau Nielsen

Kvæghyrden Gideon Moses på vej med sine ca 50 kvæg. Danmark blev i 2018 ramt af en heftig tørke, der bl.a. ramte mange landmænd som Mikkel Juhl Nielsen fra Djursland. Foto: Morten Lau-Nielsen Louisa Poulsens hus i Struer blev oversvømmet i weekenden og i den forbindelse reflekterer hun over de klimaforandringer, der bliver beskrevet i den sjette hovedrapport fra IPCC. Underetagens gulv ligger nu i haven, hvor Louisa tjekker dets tilstand. Foto: Rikke Kjær Poulsen Tørken og manglen på regn i Namibia gør, at flere sælger deres dyr og rykker ind mod byerne for at finde arbejde. Danske Linda Kandiimuine bor i Namibia sammen med sin familie. Foto: Morten Lau-Nielsen Kristoffer Pors Jakobsen (på billedet) bor i Resenbro. Hans grund er oversvømmet, og han er case til historie om at oversvømmelserne presser ejendomspriserne. 


Foto: Mads Frost Klimavidende

Ailton Lemos, 50 år, kameramand, Brasilien

Mens Jordens befolkning allerede er begyndt at kæmpe med de første tegn på et varmere, vådere og vildere vejr, samles verdens topledere fra mandag i Glasgow i Skotland til klimatopmødet COP26. Det sker med ét altoverskyggende og formuleret hovedmål:

»Hold 1,5 grader inden for rækkevidde.«..

Læs også
Top job