Politik

Folk over 65 kan få boosterstik et halvt år efter andet stik

Folk over 65 år, sårbare, ansatte i sundhedsvæsenet og socialsektoren bliver snart indkaldt til tredje stik.

Sundhedsstyrelsen går nu i gang med at tilbyde tredje stik til færdigvaccinerede over 65 år.

Det samme gælder særligt udsatte og og ansatte i sundheds- og socialsektoren - for eksempel sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter.

Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

De tre grupper kan få stikket, 6,5 måned efter at de har fået andet stik med en vaccine mod covid-19.

- De ældre og særligt sårbare er grupper, der kan have haft en lidt mindre effekt af deres vaccine. Vi ønsker med den her plan at revaccinere i et tempo, så vi forebygger alvorlig sygdom og ikke kommer for sent, siger Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

- Sundhedspersonale er godt beskyttet af deres oprindelige vaccination, men vi anbefaler alligevel et tredje stik, fordi de har en lidt højere risiko for gennembrudsinfektioner (smitte trods vaccine, red.), og dermed risikerer de at sende smitten videre til patienter i særlig risiko, siger hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) varslede i slutningen af august, at man forventede at kunne tilbyde et tredje stik til alle.

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i september, at man forventede, at størstedelen af befolkningen skulle revaccineres med et tredje stik mod covid-19 på sigt - formentlig i løbet af 2022.

Det er endnu ikke besluttet præcis hvornår, og om intervallet mellem stikkene også skal være 6,5 måned.

- Det er for tidligt at sige. Vi vil hele tiden - på baggrund af det nye data, der løbende kommer - vurdere, hvornår den raske befolkning under 65 år skal have et tredje stik, så vi sikrer den bedste mulige effekt, siger Helene Probst.

I øjeblikket er vaccinen fra Pfizer/BioNTech den eneste, der er godkendt til tredje stik i EU.

Modernas vaccine forventes ifølge Sundhedsstyrelsen ligeledes at blive godkendt inden for få uger.

Læs også
Top job