»Det, min gamle mor har brug for, er noget menneskelig kontakt«
Mere tillid til de ansatte og mindre kontrol, dokumentation og bureaukrati er vejen til færre offentligt ansatte, lyder det fra adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.
Mindst 30.000 færre offentligt ansatte lyder lettere sagt end gjort og som et ekko af tidligere krav fra den store erhvervsorganisation Dansk Industri (DI).
Men denne gang er det alvor, og det kán lade sig gøre, lyder det fra adm. direktør i DI, Lars Sandahl Sørensen.
Mens han har fuld forståelse for, at antallet af offentligt ansatte steg betragteligt under coronakrisen, er tiden kommet til at »frigive« langt flere offentligt ansatte til det private erhvervsliv, end de godt 9.000 personer, som antallet af offentligt ansatte ifølge Finansministeriets prognoser vil falde med frem til 2023 som følge af, at coronakrisen nu ventes at være et mere eller mindre overstået kapitel.
Det er ifølge Lars Sandahl Sørensen slet ikke nok. For under coronakrisen steg antallet af offentligt ansatte med 24.200 personer.
Lars Sandahl Sørensen vil tilbage omkring de 824.000 personer, som antallet af offentligt ansatte gennemsnitligt har ligget på i perioden 2011-2019.
Derfor kræver han, at kommuner, regioner og staten skaffer sig af med mindst 30.000 ansatte.
Men nogen skal vel passe børnene og de gamle?
»Vi kan simpelthen ikke bare lade det ræse derudad med så mange flere offentligt ansatte. Det handler ikke om de "varme hænder", men om at vi har fået skabt os et bureaukratisk monster,« siger Lars Sandahl Sørensen.
Han mener, at dokumentation, kontrol og bureaukrati har taget overhånd, når han besøger sin gamle mor, der får besøg af hjemmeplejen.
»Jeg har desværre selv en mor, der lider af demens, og når hjemmeplejen er hos hende, står de jo hele tiden og taster ind på deres mobiltelefon eller står i køkkenet og skriver rapport. Det går der måske 15 minutter ud af et besøg på 20 minutter på, og det eneste, min gamle mor har brug for, er noget menneskelig kontakt,« siger Lars Sandahl Sørensen.
Derfor handler øvelsen med færre administrativt ansatte ifølge ham langt hen ad vejen også om ledelse og mere tillid til den enkelte medarbejder.
»I stedet for at måle og dokumentere det hele må man ty til andre ledelsesværktøjer og noget mere tillidsbaseret samarbejde, hvor man delegerer ansvar ud til den enkelte medarbejder,« siger Lars Sandahl Sørensen.
»Bureaukratiet sniger sig ind alle vegne. Det kan du jo høre, når du taler med folk i skolevæsenet, sundhedssektoren osv. Vi skal have frigivet noget af de menneskers tid,« tilføjer han.
Hvem skal fyres?
»Det er misforstået. Det handler ikke om at fyre folk, men om at se på, hvilke administrative byrder, der kan undværes, og om at lade være med at genbesætte nogle stillinger. Ansættelsestakten i det offentlige er så høj, at man i løbet af ret kort tid vil kunne være nede på 30.000 færre ansatte, uden at man behøver at fyre,« siger Lars Sandahl Sørensen.
Vi står overfor nogle kæmpestore samfundsopgaver, som kræver, at vi har arbejdskraft til rådighed.«
Ud over helt at skære en del af bureaukratiet væk kan digitalisering skære offentlige stillinger væk, mener han.
»Vi har en af de mest veluddannede og digitaliseringsparate befolkninger i verden, og det udnytter det offentlige slet ikke godt nok,« siger Lars Sandahl Sørensen.
Da Skat ville digitalisere, endte svindlere med at lænse statskassen for mere end 12 mia. kr. i udbytteskat. Er du så sikker på, at det offentlige bare kan digitalisere?
»Udbytteskandalen i Skat er i virkeligheden et rigtigt godt eksempel på det, som vi ikke skal. Synes du, at vi har et særligt logisk skattesystem? Nej, vel. Vi har fået skabt os et skattesystem, som er så kompleks, at det i sig selv gør det lettere at snyde. Og oven i så viser sagen, at det kræver indkøring, klogskab og menneskelig vurdering, når man indfører ny teknologi,« siger Lars Sandahl Sørensen.
Men vil vi ikke selv med mindre bureaukrati og mere digitalisering få brug for flere - og ikke færre - offentligt ansatte, når antallet af både børn og ældre stiger i de kommende år?
»Netop derfor skal vi have bureaukratiet ned og handle nu. Vi står overfor nogle kæmpestore samfundsopgaver, som kræver, at vi har arbejdskraft til rådighed. Der kommer mange flere ældre, og der ingen tvivl om, at det kræver flere omsorgsmedarbejdere. Og samtidig står vi overfor den grønne omstilling, som kræver mange flere ansatte i det private. Hvis vi ikke får frigivet arbejdskraft til de opgaver, står vi overfor nogle meget store problemer,« siger Lars Sandahl Sørensen.