Politik

Britiske toppolitikere sørger over drabet på parlamentsmedlem

Kondolencerne strømmer ind efter drabet på det britiske parlamentsmedlem David Amess, der fredag blev stukket ned med kniv i en kirke i Essex. Imens lufter parlamentsformand muligheden for at skærpe sikkerheden omkring de folkevalgte.

En kvinde lægger en buket blomster ved politiets afspærring uden for den kirke, hvor David Amess blev dræbt. Foto: Tolga Akmen/AFP

»Frygteligt«.

Ordet går igen i den lange strøm af britiske toppolitikeres reaktioner på drabet på det konservative parlamentsmedlem David Amess.

Samtidig tegner mindeordene et billede af, at David Amess, som sad i parlamentet i London i næsten fire årtier, var en yderst vellidt person blandt sine politiske kolleger.

Amess blev dræbt af knivstik under et vælgermøde fredag eftermiddag. Han blev 69 år.

Den konservative premierminister, Boris Johnson, siger ifølge BBC, at alle er »dybt chokerede« over drabet. Johnson beskriver David Amess som »en af de sødeste, rareste og mest høflige personer i politik«.

»I dag har vi mistet en højt elsket ven og kollega,« siger han.

Tidligere premierminister David Cameron kalder drabet på David Amess »den mest frygtelige, rædselsfulde og tragiske nyhed«.

»David Amess var en venlig og helt igennem ordentlig mand - og han var den mest engagerede parlamentariker, man kunne ønske sig at møde. Ord kan ikke tilstrækkeligt udtrykke rædslen af, hvad der er sket i dag. Lige nu er mit hjerte hos Davids familie,« skriver David Cameron på Twitter.

Også Londons borgmester, Sadiq Khan, er rørt over tabet af David Amess.

»Jeg er så dybt, dybt ked af den forfærdelige nyhed om, at Sir David er død. Han elskede at være parlamentariker og gjorde det fantastisk i offentlighedens tjeneste. Det er helt forfærdeligt. Min tanker og bønner - og alle indbyggere i Londons tanker og bønner - er hos Davids elskede på denne tid med ubeskrivelig sorg,« skriver Sadiq Khan.

Det er ikke første gang i nyere historie, at et britisk parlamentsmedlem bliver dræbt. I 2016 blev Labour-medlemmet Jo Cox skudt og stukket med kniv adskillige gange og mistede livet.

Brendan Cox, der var gift med Jo Cox, har også kommenteret fredagens drabssag fra Essex i det sydøstlige England.

»Mine tanker og min kærlighed er hos Davids familie. Det handler om dem nu,« skriver Brendan Cox og tilføjer:

»Dette får alle minderne til at vende tilbage. Smerten, tabet, men også hvor meget kærlighed offentligheden gav os efter tabet af Jo. Jeg håber, vi nu kan gøre det samme for David«.

Mens Jo Cox og David Amess ikke overlevede overfaldene, slap Stephen Timms fra Labour i 2010 fra et knivangreb med livet i behold.

Begge sager førte til debat om britiske politikeres sikkerhed. Og fredagens drab kan også få konsekvenser for, hvordan der bliver passet på de folkevalgte, antyder formanden for det britiske parlament, Lindsay Hoyle fra Labour.

»Dette er en sag, der vil sende chokbølger gennem det politiske miljø og gennem hele landet. I de kommende dage vil vi skulle diskutere og undersøge parlamentarikeres sikkerhed og eventuelle tiltag, men lige nu er vores tanker og bønner hos Davids familie, venner og kolleger, siger Lindsay Hoyle i en skriftlig udtalelse.

Ved Downing Street nummer 10 i London - premierminister Boris Johnsons embedsbolig - bliver der fredag flaget på halv stang.

Læs også
Top job