Politik

Frie Grønne er kommet over 20.182 vælgererklæringer

Frie Grønne har nu modtaget over 20.182 vælgererklæringer og kan dermed se frem til at blive opstillingsberettiget til næste Folketingsvalg.

Sikandar Siddique er politisk leder i Frie Grønne. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Efter alt at dømme kan du sætte kryds ved endnu et nyt parti, når du næste gang skal stemme til Folketingsvalget.

For mandag aften passerede Frie Grønne den magiske grænse på 20.182 vælgererklæringer, som er det antal, man skal indsamle for at blive opstillingsberettiget.

Det betyder altså, at partiet kan komme på stemmesedlen til næste valg. Endnu er Frie Grønne ikke officielt opstillingsberettiget, men det anses som formalia, når først man har fået nok vælgererklæringer.

Frie Grønne er et udbryderparti af Alternativet. Partiet blev stiftet i september 2020 og har Sikandar Siddique som politisk leder. Han sidder pt. som løsgænger i Folketinget sammen med Susanne Zimmer og Uffe Elbæk, der ligeledes er en del af Frie Grønne. Partiet er også repræsenteret ved Niko Grünfeld, der p.t. sidder i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune, men som ikke genopstiller til kommunalvalget i midten af november.

Frie Grønne kalder sig selv for et venstrefløjsparti, der har »klimaansvarlighed og antiracisme øverst på dagsordenen«.

For lidt over en måned siden fik Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, også nok vælgererklæringer til at kunne stille op til næste Folketingsvalg.

Antallet af vælgererklæringer, der skal indsamles, førend et parti er opstillingsberettiget, er bl.a. fastsat efter, at kun partier med en vis opbakning fra vælgerne og dermed en reel chance for at komme ind i Folketinget, skal kunne stille op.

Fakta om Frie Grønne

Frie Grønne har mandag aften rundet de 20.182 vælgererklæringer, der skal til, for at et parti kan komme på stemmesedlen til næste valg til Folketinget.

Her kan du læse, hvordan partiet opstod, og hvordan dets rejse mod de 20.182 vælgererklæringer er forløbet.

* 16. december 2019 meddeler Uffe Elbæk, at han vil forlade posten som politisk leder i Alternativet.

* 1. februar 2020 bliver Josephine Fock valgt som ny politisk leder, selv om Alternativets daværende folketingsgruppe ønskede Rasmus Nordqvist som Elbæks afløser.

* 9. marts 2020 forlader fire ud af fem af Alternativets medlemmer af Folketinget partiet. Det er Uffe Elbæk, Rasmus Nordqvist, Sikandar Siddique og Susanne Zimmer. Kun Torsten Gejl bliver.

* 25. marts 2020 oplyser Uffe Elbæk, at han sammen med Nordqvist, Siddique og Zimmer har startet et ”politisk projekt” med navnet Frie Grønne Stemmer.

* 20. april 2020 bliver det politiske projekt til et decideret parti med navnet Frie Grønne - Danmarks nye venstrefløjsparti.

Det bliver formelt stiftet af Uffe Elbæk, Sikandar Siddique og Niko Grünfeld, der var løsgænger i Københavns Borgerrepræsentation, efter at han tidligere havde været kultur- og fritidsborgmester i København for Alternativet.

* Susanne Zimmer er også med i Frie Grønne, mens Rasmus Nordqvist i stedet vælger at melde sig ind i SF.

* Sikandar Siddique gøres til leder af Frie Grønne.

* Partiets spås meget få chancer for at komme i Folketinget af politiske kommentatorer, herunder Hans Engell.

- De skal være helt ekstremt dygtige og meget synlige for at gøre en forskel, siger han.

* 7. september 2020 erklærer Uffe Elbæk, at han ikke genopstiller ved næste valg til Folketinget. Han er dermed ikke på listen over Frie Grønnes kandidater, når den skal indsendes.

* 17. september 2021 oplyser Niko Grünfeld, at Frie Grønne ikke stiller op ved det kommende valg til kommunalbestyrelser og regionsråd.

* 25. oktober 2021 runder Frie Grønne de 20.182 vælgererklæringer, der skal til for at blive opstillet til næste valg til Folketinget.

* Partiet skal ansøge hos Indenrigs- og Boligministeriet og godkendes, inden det med sikkerhed står på stemmesedlen. Dette må dog betragtes som en formalitet.

Kilde: Ritzau, Kristeligt Dagblad, Altinget.

20.182 vælgererklæringer svarer til 1/175 af de gyldige stemmer ved seneste valg. 175 er det antallet mandater ud af Folketingets 179, som skal vælges i Danmark. De resterende vælges fra Færøerne og Grønland.

Når et parti har fået nok vælgererklæringer, skal det lave en såkaldt partianmeldelse. Når partiet har gjort det, bliver indsamlingen låst, og vælgerne vil ikke længere kunne give eller tilbagetrække vælgererklæringer.

Udover Frie Grønne og Moderaterne har også Kristendemokraterne og Veganerpartiet siden folketingsvalget indsamlet over 20.182 vælgererklæringer.

Læs også
Top job