Serier

Seks smittetilfælde fører til udgangsforbud i kinesisk storby

Myndigheder tolererer ikke smittetilfælde og har nu lukket storbyen Lanzhou med fire millioner indbyggere ned.

Corona rammer verden
Gadernes desinficeres i Lanzhou i Kinas nordvestlige Ganzu-provins. Foto: AFP

Myndighederne i storbyen Lanzhou med fire millioner indbyggere i det nordvestlige Kina har indført udgangsforbud på grund af seks registrerede tilfælde af coronasmitte.

Folk må kun forlade deres hjem i nødstilfælde. Ind- og udrejse til byen vil blive strengt kontrolleret.

Det kommunistiske styre i Beijing indførte strenge nedlukninger og grænsekontrol, da de første coronaudbrud blev opdaget sent i 2019. Gradvist er antallet af smittetilfælde bragt ned på et meget lavt niveau, og der kom igen gang i økonomien.

Hver gang et lokalt udbrud opstår, bliver der slået hårdt ned, og de nye restriktioner, som blev indført tirsdag, kommer efter 29 registrerede smittetilfælde i landet - heraf seks i Lanzhou.

Lanzhou er provinshovedstad i Ganzu.

Den kinesiske strategi adskiller sig fra mange andre landes. De kinesiske myndigheder tolererer ikke smittetilfælde og reagerer skarpt på ganske få smittede personer, mens andre forsøger at finde måder, hvorpå man kan leve med sygdommen.

Som led i Kinas strenge forholdsregler for at bekæmpe covid-19 bliver folk, som ikke menes at have gjort, hvad de skulle for at holde smittefaren væk, ofte afskediget fra deres arbejde eller straffet på anden måde.

Myndighederne siger, at de lokale indbyggeres færden vil blive strengt kontrolleret, og at ingen bør gå ud, medmindre de skal hente fødevarer eller have lægebehandling.

Det seneste udbrud er blevet sat i forbindelse med den stærkt smitsomme Delta-variant. Siden 17. oktober er der registreret 198 tilfælde med denne variant.

Bus og taxier er blevet taget ud af drift. Det samme gælder togforbindelser - både lokale linjer og forbindelser til Beijing og Xi’an.

I Beijing blev der registreret tre nye covid-19 smittetilfælde tirsdag, og adgangen til storbyens turistseværdigheder er blevet begrænset. Indbyggerne har fået besked på, at de ikke bør forlade hovedstaden, medmindre det er nødvendigt.

Læs også
Top job