Politik

Højrefløjen er ude med riven: Slettede sms'er er "en stor skandale"

Der bliver ikke holdt tilbage med kritikken, når politikere på højrefløjen kommenterer de slettede sms'er i Statsministeriet i forbindelse med minksagen.

Partiformand Søren Pape Poulsen (K) er en af dem, der er ude med hård kritik af statsministeriet efter slettede sms'er i ifm. minksagen. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Der bliver ikke sparret på de kritiske gloser på de sociale medier, hvor flere politikere - specielt fra højrefløjen - har ytret deres holdninger om sagen om slettede sms’er i statsministeriet.

Fire helt centrale personer i minksagen har nemlig slettet sms’er fra deres mobiltelefoner i perioden fra september 2020 og året ud.

Det drejer sig om statsminister Mette Frederiksen, hendes departementschef Barbara Bertelsen, stabschef Martin Justesen og Pelle Pape, ledende embedsmand i Statsministeriet. De fire har ifølge Statsministeriet sat deres telefoner til automatisk at slette sms’er efter 30 dage.

Formand for De Konservative Søren Pape Poulsen antyder i et opslag på Facebook, at beskederne er slettet helt bevidst.

»Helt tilfældigt eller bevidst sletning af beviser? Ingen er så naive, de ikke kender svaret. Det er så stor en skandale, jeg slet ikke kan rumme det. Vi skal gøre hvad som helst for, at IT-specialister får genskabt de sms’er. I så fald finder vi den rygende pistol. Enhver dansker skal vide, hvad statsministeren har gjort,« skriver han blandt andet i sit opslag.

Og i Venstre er flere folketingsmedlemmer ude med riven efter Mette Frederiksen og embedsmændene i statsministeriet.

Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører i Venstre, kalder sagen for »fuldstændig skandaløs«.

»Det er en meget alvorlig sag og vel nok den største skandale i min tid som medlem af Folketinget,« skriver han i et opslag på Facebook.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, mener, at regeringen har opfundet sit eget regelsæt for aktindsigt.

»Det finder jeg dybt problematisk og uetisk!,« skriver han.

Regeringens støttepartier mener også, at de slettede sms’er skal genskabes. Det siger Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, og Radikale Venstres retsordfører, Samira Nawa, til Ritzau.

»Hvis det kræver Folketingets indblanding, at de kan få adgang til dem, vil vi være klar til, at de får det. Det er i alles interesse, at vi sikrer, at vi får en konklusion fra granskningskommissionen, som er så klar som muligt,« siger Peder Hvelplund.

Ifølge Samira Nawa må der rettes op på praksissen med at slette sms’er.

»I den konkrete sag mener jeg, at de sms’er, der mangler, skal findes eller gendannes på en måde, så de kan indgå i kommissionens undersøgelse,« siger hun.

Sagen om de slettede sms-beskeder er kommet frem i forbindelse med Minkkommissionens arbejde med at afdække, hvad der skete i november sidste år, da regeringen beordrede alle mink aflivet uden at have lovhjemmelen på plads.

Statsministeriet oplyser i et skriftligt svar til Jyllands-Posten, at man »naturligvis vil bistå Minkkommissionen i forhold til de ønsker, kommissionen har i forhold til at forsøge at genskabe sms-beskeder«.

Statsministeriet meddeler også, at det vil igangsætte arbejdet med at udarbejde nogle generelle retningslinjer for opbevaring og sletning af sms-beskeder på tjenestemobiler i staten.

Læs også
Top job