Politik

Mette Frederiksen: Statsministeriet rådgav mig til automatisk sletning af sms'er

Mette Frederiksen udtalte sig for første gang i sagen om de slettede beskeder.

Foto: Jens Dresling

Det var Statsministeriet, som rådgav statsminister Mette Frederiksen til at indstille sin telefon til automatisk at slette sms’er efter 30 dage.

»Jeg er blevet rådgivet af Statsministeriet til af sikkerhedshensyn at have en automatisk sletning af sms’er, og den anbefaling har jeg fulgt,« forklarede Mette Frederiksen til TV 2 News, da hun torsdag formiddag udtalte sig for første gang i sagen om de slettede sms’er.

Hun afviser desuden at svare på, om det er hende selv, der har slået indstillingen til på telefonen.

Sagen drejer sig om, at både departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen, fhv. stabschef Martin Justesen og statsminister Mette Frederiksen selv har haft en indstilling på deres telefoner, der gør at alle beskeder, som er mere end 30 dage gamle, er blevet slettet.

Dermed har den igangværende Minkkommission ikke haft adgang til sms’erne i de omdiskuterede dage i november 2020, hvor det uden lovhjemmel blev besluttet, at alle mink i landet skulle aflives. Kommissionen har nu meddelt, at beskederne skal forsøges genskabt.

Mette Frederiksen havde ikke nogen kommentar til Venstres ønske om, at politiet skal forsøge at gendanne sms’erne. Adspurgt, om hun har overholdt de gældende regler, svarede hun:

»Jeg går ud fra, at alle regler er overholdt, og jeg har ikke yderligere at tilføje til det spørgsmål. Det gælder i det her spørgsmål som i alle mulige andre.«

I forvejen havde Statsministeriet oplyst, at man vil samarbejde med Minkkommissionen om at genskabe beskederne. Allerede i kommissoriet for Minkkommissionen i april fremgik det, at sms’er vil indgå i kommissionens undersøgelse.

Læs også