Politik

Mens støttepartier er tilfredse med store dele af Mette Frederiksens sms-svar, ulmer utilfredsheden fortsat i blå blok

Statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup svarede på et pressemøde onsdag aften på nogle af de mange spørgsmål i sagen om de slettede sms'er.

Artiklens øverste billede
Mette Frederiksen svarede onsdag på spørgsmål om de slettede sms'er. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mens regeringens støttepartier efter aftenens pressemøde om de slettede sms’er til dels er blevet betrygget af Mette Frederiksens forklaringer, står det anderledes til i blå blok.

Her mangler Dansk Folkeparti fortsat svar på en række centrale spørgsmål i den omdiskuterede sag - herunder hvorfor Statsministeriet ikke på et tidligere tidspunkt gjorde mere for at genskabe sms’erne.

»Jeg sidder tilbage med nøjagtig samme fornemmelse som før: at der fremgår ting i de her sms’er, der vil være medvirkende til at placere et ansvar i Statsministeriet for minkskandalen, og at det er meget belejligt for dem, at de sms’er ser ud til lige nu at være væk,« forklarer formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl.

Sophie Løhde, politisk ordfører for Venstre, sidder ligeledes tilbage med ubesvarede spørgsmål.

»Den her alvorlige sag lugter fortsat langt væk af, at Mette Frederiksen forsøger at skjule informationer og oplysninger for offentligheden og kommissionen,« siger hun og uddyber, at hun er utilfreds med statsministerens svar om, hvornår den automatiske slettefunktion blev slået til.

»Statsministeren kan ikke sige, hvornår den automatiske sletning er sat til - hun formoder, men hun ved ikke noget - og hendes argument om, at det handler om sikkerhed giver ingen mening, når forsvarsministeren og justitsministeren ikke har automatisk sletning på deres telefoner. Jeg synes, at statsministerens håndtering af sagen kaster mørke skygger over retsstaten,« siger Sophie Løhde.

Onsdag aften svarede statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Nick Hækkerup på spørgsmål om, hvorfor hun og en række centrale embedsfolk i toppen af både Statsministeriet og Justitsministeriet har haft en indstilling på deres telefon, der automatisk sletter sms’er efter 30 dage.

Dermed har den igangværende Minkkommission ikke haft adgang til sms’er fra Mette Frederiksen, hendes departementschef, Barbara Bertelsen, særlig rådgiver Martin Justesen og stabschef Pelle Pape fra de afgørende dage, hvor det uden lovhjemmel blev besluttet, at alle mink i Danmark skulle aflives.

På pressemødet afviste Mette Frederiksen, at eventuelt genskabte sms-beskeder vil vise nyt om hendes viden om den manglende lovhjemmel.

Allerede inden havde statsministeren forklaret, at hun slog indstillingen til efter at være blevet rådgivet af Statsministeriet, og at det skete ud fra et sikkerhedshensyn. Hun har ikke ønsket at svare på, hvem i ministeriet der rådede hende til det, eller hvornår funktionen første gang blev slået til.

Det spørgsmål svarede hun på onsdag aften. Det var Barbara Bertelsen, der rådgav hende til at slå indstillingen til, og Statsministeriet formoder, at indstillingen er slået til i løbet af sommeren 2020.

Kristian Thulesen Dahl sidder dog tilbage med særligt et ubesvaret spørgsmål, der relaterer sig til departementschefen, der i januar 2020 kom til Statsministeriet fra en stilling som departementschef i Justitsministeriet.

»Hvis Barbara Bertelsen kommer ind Statsministeriet i januar 2020 med en vurdering af, at man skal lave automatsletning af sikkerhedshensyn, hvordan kan det så være, at det først er i sommeren 2020, at slettepraksissen slås til på statsministerens telefon?« spørger DF-formanden og uddyber:

»Hun kommer fra Justitsministeriet. Nick Hækkerup står og siger, at han ikke har en slettepraksis – hvordan kan han være fuldstændig uvidende om, at det er vigtigt at have den slettefunktion, når en departementschef, der netop er gået fra hans eget ministerium til Statsministeriet, mener, at det åbenbart er helt vitalt for sikkerheden? Det hænger ikke sammen og virker, som om det er en konstrueret forklaring til lejligheden.«

Liberal Alliances partiformand, Alex Vanopslagh, mener, pressemødet efterlod flere spørgsmål end svar:

»Vi får f.eks. ikke svar på, hvorfor statsministeren fortsætter med at slette sms’er, mens Minkkommissionen er i gang med sit arbejde. Hvorfor er det kun nøglepersoner i Statsministeriet, der skal slette sine sms’er?« siger han og fortsætter:

»Vi har stadig ikke fået svar på, hvorfor regeringen fortsatte lovbruddet om aflivning af alle mink, efter at de ved, at det er ulovligt.«

SF’s retsordfører Karina Lorentzen er glad for, at der nu er blevet givet nogle svar.

»Det er åbenlyst, at der har været spekuleret meget i sagen, så det er kun godt, at det kommer frem.«

»Vi er nu kommet tidspunktet nærmere - omkring sommeren 2020 - og vi må jo lægge til grund, at det er rigtigt. Og det fjerner jo så også mistanken om, at det skulle være sket omkring tidspunktet for nedsættelsen af kommissionen,« siger hun.

Karina Lorentzen håber samtidig, at politiet kan genskabe sms’erne.

»Det er jo det vigtigste, så vi kan finde ud af det præcise hændelsesforløb og fremadrettet sikre klarere regler, så det her ikke kan ske igen.«

Enhedslistens Peder Hvelplund fremhæver, at regeringen vil samarbejde med kommissionen.

»Vi er godt tilfredse med, at der iværksættes et arbejde med håndteringen af sms’er. Og så er det helt centralt, at vi får at vide, at det her er en praksis, der ikke har en direkte sammenhæng med minksagen. Der vil stadig rejse sig spørgsmål, men det centrale er, at der nu foregår et samarbejde,« siger Hvelplund.

Adspurgt, hvad Peder Hvelplund mener om, at det er departementschefen Barbara Bertelsen, der har rådgivet Mette Frederiksen til at slette funktionen, lyder svaret:

»Nu blander vi os jo ikke i ansættelsesforhold, og hvordan en departementschef agerer, men det er ikke et udtryk for den åbenhed, vi ønsker, der skal være,« siger han og tilføjer:

»En praksis med systematisk slettede sms’er, mener jeg, er uacceptabelt.«

Mette Frederiksen er allerede kaldt i samråd i sagen. Det er uvist, hvornår samrådet skal foregå, og om hun selv møder op.

Justitsministeriet meddelte tirsdag, at det vil overdrage både telefoner og iPads til politiets teknikere, så politiet kan forsøge at genskabe de slettede beskeder. Minkkommission meddelte, i forbindelse med at sagen om de slettede sms’er blev offentligt kendt, at man ønsker beskederne genskabt.

Politiets teknikere vil i slutningen af næste uge have svar på, om det så faktisk er muligt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.